Investigació

La fiscalia arxiva la denuncia de la Paeria contra la gestió del Club Banyetes de Lleida

El nou equip de govern va denunciar suposats delictes de tràfic d'influències, apropiació indeguda i extorsió

per Redacció, 30 de gener de 2020 a les 13:35 |
El Club Banyetes el gestionava la Fundació Paisatge Urbà | Paeria Lleida
Aquesta informació es va publicar originalment el 30 de gener de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La fiscalia de Lleida ha decidit arxivar les diligències d'investigació per la denúncia presentada per l'actual equip de govern de la Paeria contra la gestió del Club Banyetes, entre els anys 2005 i 2019 al considerar que els fets "no són constitutius de delicte".

La denuncia apuntava directament al promotor i creador de la figura d'aquest club infantil, Jesús Costa, i segons fiscalia no s'ha observat cap irregularitat més enllà del fet que durant un període de 30 dies, va ocupar un càrrec públic de forma indeguda. La denuncia de l'equip de govern apuntava que Costa s'hauria apropiat de forma indeguda de més de 800.000 euros des del 2006 i també que no hauria actuat sol per la qual cosa demanaven una investigació per aclarir totes les responsabilitats polítiques.


La fiscalia de Lleida no ha vist cap irregularitat en el nomenament de Jesús Costa com a Cap de Secció d'Infància de la Paeria l'any 2005. L'única irregularitat administrativa que li consta té a veure amb al concessió de la pròrroga d'aquesta comissió per un tercer any, per part de l'Ajuntament, tot i que només consta que va ocupar el càrrec de forma indeguda durant 30 dies i per això, l'òrgan judicial, entén que "en cap cas és constitutiu de delicte".

A més a més, fiscalia assegura que una vegada la Junta de Personal va interposar un recurs contra la decisió de prorrogar la comissió, l'Ajuntament va assumir l'error i va nombrar Costa, mitjançant tràmits legals, primer gerent de la Fundació Paisatge Urbà de Lleida, creada pel mateix Ajuntament, i després de la Fundació Teatre de la Llotja.


Segons fiscalia, mitjançant el nomenament d'ambdós càrrecs de gerència, el Club Banyetes va passar a ser gestionat per la primera de les fundacions, utilitzant les instal·lacions de la segona, és a dir La Llotja, per desenvolupar alguns dels espectacles i activitats. En aquest punt, fiscalia remarca que no hi ha "indicis d'irregularitat" en la relació entre ambdós fundacions respecte al desenvolupament de les activitats del Club Banyetes.

Fiscalia assegura que tant com a Cap de Secció d'Infància de la Paeria, com a gerent de les dues fundacions, Jesús Costa va desenvolupar les funcions que li corresponien i amb el sou que li pertocava en cada cas per la feina feta sense provocar cap perjudici a les arques públiques del consistori.


Respecte a la gestió del Club Banyetes, fiscalia indica que la documentació aportada demostra que el concepte i el dibuix del cargol 'Banyetes' existien amb anterioritat a la relació de Costa amb la Paeria. D'aquesta manera, fiscalia desacredita les acusacions de l'actual equip de govern d'ERC, JxCat i el Comú, sobre suposada apropiació indeguda de més de 810.000 euros per part de Costa.

Això no obstant, per la fiscalia és "innegable" que haver encarregat al propietari de tots els drets sobre la marca Club Banyetes per ocupar càrrecs que controlaven directament el desenvolupament del mateix club "potser no era la millor opció pels interessos del municipi". En qualsevol cas, el fiscal afegeix que el Club va suposar, des de la seva creació, "un espai de trobada de nenes i joves que s'ha projectat de forma continuada a través de diversos mitjans i canals a la vida de la ciutat". És a dir, que "no s'ha tractat d'una estructura buida que hagi permès un enriquiment per a determinades persones", afegeix, sinó que "ha prestat servei públic i ha aconseguit la participació de menors i joves en activitats diverses" al voltant de la ciutat de Lleida i els símbols amb què s'identifica.

A més a més, fiscalia remarca que entre el 2005 i el 2019, la cessió dels drets a la Paeria per part de Jesús Costa va ser sense cap tipus de contraprestació econòmica. Per tot plegat, per fiscalia no hi ha cap dubte que aquests anys han servit perquè el Club Banyetes s'hagi assentat entre els infants i joves i s'hagi consolidat "el valor que té actualment com a marca" que encara segueix sent ostentada per Costa.

Respecte a la cessió de drets de la marca a una empresa privada que ha estat contractada per a la gestió actual del club infantil, fiscalia ha comprovat que en aquest procediment no s'ha comès cap tipus de delicte.

 

Participació