La UdL rep el fons documental del cineasta Francesc Betriu

Entre el material, s'inclou el Gaudí d'Honor que ha rebut enguany per la seva trajectòria

Francesc Betriu, premi Gaudí d'Honor 2020
Francesc Betriu, premi Gaudí d'Honor 2020 | ACN
Redacció
30 de gener del 2020
Actualitzat a les 10:22h
Els més de 6.000 volums de la biblioteca del cineasta lleidatà Francesc Betriu, la seva col·lecció de revistes cinematogràfiques i de còmics, tota la documentació relacionada amb les seues pel·lícules i sèries de televisió (guions, material fílmic, entre altres), així com objectes dels decorats, claquetes i fins i tot alguns premis, inclòs el Gaudí d'Honor 2020, han arribat a la Universitat de Lleida (UdL) i al Parc Científic i Tecnològic Agroalimentari (PCiTAL) procedents de València i Sant Pol de Mar.

El 30 d'octubre passat el director de cinema, guionista, productor, distribuïdor i crític va fer donació del seu fons documental a la UdL per a la seva catalogació i estudi. Aquest dimecres, tres mesos després, han arribat a la capital del Segrià les caixes que contenen l'extens fons documental de Betriu.

Francesc Betriu és una figura essencial per entendre l'Espanya de la dictadura i la transició, així com les relacions entre cinema i literatura, tal com va expressar l'Acadèmia catalana de cinema, que el passat 20 de gener va lliurar-li el Premi Gaudí d'Honor-Miquel Porter 2020 "pel seu ferm compromís social i per la diversitat de la seva producció”.

Precisament, aquest guardó és un dels objectes que el cineasta ha donat a la UdL i que ha arribat aquest dimecres a la Biblioteca de Lletres de la UdL, dipositària del fons del cineasta lleidatà. Concretament han arribat les 30 caixes procedents de Sant Pol de Mar que contenen uns 300 llibres, revistes, material fílmic, cd's, documentació sobre guions i premis, a més d'algun mobiliari, com ara arxivadors i cadires de director.

La part més voluminosa però, venia de València i s'ha traslladat al GEPA, un dipòsit cooperatiu gestionat pel Consorci de Serveis Universitaris de Catalunya (CSUC), situat al PCiTAL, al turó de Gardeny. En total, 181 caixes. Aquest material hi romandrà fins que estigui enllestit un primer inventari i es traslladaran després a la Biblioteca de Lletres per al seu tractament.