La rovinada del Sió a Montgai ha estat superior a la del 2015

El seu alcalde, Jaume Gilabert, diu que els danys del temporal Gloria podrien superar els 40.000 euros de fa cinc anys

Dos treballadors de la cooperativa de Montgai
Dos treballadors de la cooperativa de Montgai | ACN
Redacció
24 de gener del 2020
Actualitzat a les 16:12h
Montgai (Noguera) es comença a recuperar de la crescuda i desbordament del riu Sió a conseqüència del temporal Gloria que en aquest municipi ha inundat bona part del passeig del riu, la zona esportiva i la cooperativa agrària, totes ubicades al costat del riu. L'alcalde de Montgai, Jaume Gilabert, ha assegurat que la rovinada d'aquesta setmana al municipi ha estat més greu que la de l'any 2015.

També ha dit que encara és aviat per fer valoracions econòmiques dels desperfectes que ha provocat la rovinada, tot i que indicat que la xifra pot ser "similar o superior als 40.000 euros de fa cinc anys". A partir de la setmana vinent, menors estrangers no acompanyats (MENA) de l'alberg de Vilanova de Meià (Noguera), ajudaran amb les tasques de neteja.

L'alcalde de Montgai, Jaume Gilabert, ha explicat que les pluges del temporal Gloria no han provocat afectacions importants al municipi, però en canvi, la rovinada del Sió sí ha fet que "baixés més aigua que fa cinc anys". Una de les zones més afectades ha estat el passeig del riu, on l'aigua ha inundat completament aquest camí d'uns dos quilòmetres. També ha quedat molt "malmesa" la zona esportiva. En concret, el camp de futbol està tot inundat, a l'igual que els vestidors i la planta depuradora de les piscines.

Aquest divendres al matí, els tècnics municipals han començat a netejar algunes zones de la llera del riu on el nivell de l'aigua ja ha baixat. Pel que fa a la cooperativa, els responsables han bombejat l'aigua que ha inundat tres pous d'emmagatzematge de gra. A diferència de fa cinc anys, però, aquests es trobaven buits. En aquest sentit, els danys provocats a la cooperativa han estat menors tot i que els tècnics encara han de comprovar que la bàscula funcioni correctament i que l'aigua no hagi fet malbé cap motor de maquinària.

Així mateix, Gilabert s'ha mostrat preocupat pel poc temps que ha passat entre la rovinada del 2015 i la d'aquesta setmana i pel fet que aquest última hagi estat "superior". En aquest sentit, ha pronosticat que si es continua "amb aquest ritme", "d'aquí dos o tres anys n'hi pot haver una altra encara més superior". "Anem de mal en pitjor", ha finalitzat Gilabert.

Segons ha explicat l'alcalde de Montgai, fa cinc anys ja es van prendre mesures per evitar futurs danys econòmics en cas d'una nova rovinada. Per exemple, una mesura va consistir en consolidar amb formigó les pilones del passeig del riu. Gilabert, però, ha insistit en que no es sabrà si aquestes "han servit o han estat suficients" fins que no baixi el nivell de l'aigua i es pugui comprovar.

Tot i això, Gilabert ha assegurat que s'hauran de prendre noves mesures per evitar nous danys a la depuradora de les piscines i als vestidors del camp de futbol, unes zones que no van quedar afectades fa cinc anys.

Gilabert també ha explicat que a partir de la setmana vinent, diversos menors estrangers no acompanyats (MENA) de la cinquantena que hi ha a l'alberg de Vilanova de Meià col·laboraran en les tasques de neteja. L'alcalde de Montgai ha indicat que aquesta col·laboració serà "molt benvinguda" i que el municipi rebrà els joves "amb els braços oberts". Finalment, Gilabert ha explicat que el municipi espera torna a la normalitat en "breus setmanes", malgrat " no serà fàcil".