Serveis

La Paeria posa en funcionament l'Oficina dels Drets Humans de Lleida

Assessorarà jurídicament la ciutadania i recollirà documentació vinculada a la vulneració de drets fonamentals

per Redacció , 22 de gener de 2020 a les 15:46 |
La Paeria posa en funcionament, aquest dijous, l'Oficina de Drets Humans (ODH) de Lleida. Aquest nou servei, situat als baixos de l'edifici de Mercolleida, tindrà dos àmbits de treball, un d'atenció a la ciutadania i l'altre, de prevenció i sensibilització.

L'ODH assessorarà els ciutadans a nivell jurídic i es recollirà la informació i documentació vinculada a la vulneració de drets fonamentals, especialment civils i polítics, i també referent a situacions de discriminació. La Paeria considera com a prioritari el reconeixement i respecte als Drets Humans de totes les persones que conviuen a Lleida i en aquest sentit, des de l'oficina, es faran accions de sensibilització amb l'objectiu de prevenir i garantir els drets de la població.


Les funcions de l'oficina inclouran també l'acompanyament a les persones que han patit vulneració de drets fonamentals, civils, polítics i situacions de discriminació i la mediació entre les parts implicades en un conflicte per vulneració de drets i discriminació.

Segons la regidora d'Educació, Drets Civils i Feminismes, Sandra Castro, el treball de l'ODH es basarà en els articulats de la Declaració Universal dels Drets Humans, en la Carta Europea de Salvaguarda dels Drets Humans a la Ciutat i en el Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics. En aquest sentit, es prioritzarà la llibertat col·lectiva i individual de les persones a partir de la garantia dels seus drets fonamentals, els civils i els polítics, els socials, econòmics i culturals, independentment del seu origen, ètnia, edat, gènere, orientació sexual, religió, llengua nacionalitat, salut, discapacitat o situació econòmica.


Castro ha posat en valor el treball transversal i interseccional i la col·laboració i treball en xarxa amb la societat civil i altres institucions que existeix i es potenciarà més dins d'aquest nou servei.

A més de la vulneració dels drets fonamentals, es prioritzarà l'atenció per la vulneració dels drets civils i polítics (reunió, manifestació associació, informació) i la discriminació pels següents motius: per pertànyer a una ètnia, cultura o origen, per tenir una religió o convicció, per condició socioeconòmica, per edat, per l'estat de salut, per gènere i per orientació o identitat sexual, entre d'altres. D'altra banda, l'ODH també farà accions de sensibilització sobre Drets Humans a la ciutat i drets de ciutadania amb l'objectiu d'apoderar la ciutadania en l'exercici dels seus drets.


L'oficina estarà oberta tots els dijous a la tarda de les cinc a les set a l'edifici de Mercolleida.

 

Participació