JARC reclama incrementar el preu per porc engreixat que rep el ramader integrat

La cotització mitjana anual del porcí assoleix xifres rècord durant el 2019 a Mercolleida

Redacció
17 de gener del 2020
Actualitzat a les 16:32h
Imatge de porcs en una cort
Imatge de porcs en una cort | Adrià Costa
JARC demana que es revisin els contractes d'integració, augmentant el preu per porc engreixat rebut pel ramader integrat, que actualment es situa entre 12 i 14 euros, després que el 2019 hagi tancat amb una cotització mitjana anual a la llotja de Mercolleida d'1,357 euros/kg per porc viu. JARC qualifica aquesta xifra d'"històrica" tot i que els analistes indiquen que podria ser lleugerament superior durant el 2020.

El benefici mig per porc d'engreix obtingut per les empreses integradores, cooperatives i ramaders no integrats ha estat de 25,56 euros (21,102 euros més que al 2018, que va ser de 4,458 euros). Els ramaders integrats, que representen més del 75% del col·lectiu productor, tenen un contracte d'integració que estableix un preu per animal engreixat situat entre 12 i 14 euros.

Durant l'any 2019, una sèrie de circumstàncies han propiciat l'augment dels preus del porcí, especialment, la propagació de la Pesta Porcina Africana (PPA) al continent asiàtic. La malaltia ha afectat en gran mesura la Xina, que s'ha vist obligada a sacrificar més del 50% de la seva cabana porcina i incrementar les importacions per satisfer la gran demanda dels consumidors xinesos. A falta de dades oficials corresponents a l'últim trimestre, Jaume Bernis, cap sectorial del porcí de JARC, ha remarcat que el 72% de la producció de porcí català del 2019 es va vendre fora de l'estat espanyol.

Cotitzacions rècord a Mercolleida

Des de JARC han explicat que Mercolleida va tancar l'any amb una mitjana de preu "excel·lent" d'1,357 euros/kg per porc viu, 0,221 euros per damunt de la del 2018 (1,135 euros/kg), i gairebé un 7% superior a la del 2014, que amb una cotització mitjana de 1,269 euros/kg, es considerava molt bona.

A principis del 2019, les cotitzacions ja van començar superant a les del 2018, malgrat que van caure per sota dels valors de l'any anterior a finals de febrer i principis de març.

Després d'aquest episodi de descens, es van anar incrementant els preus, empesos per les exportacions, fins al desembre, moment en el qual es va assolir el màxim d'1,508 euros/kg viu, en una època que habitualment manté un baix consum, però que excepcionalment ha estat bona per la demanda generada amb la celebració de l'any nou xinès, segons Bernis.