Un municipi lleidatà registra una temperatura de -25ºC

En aquest punt de la Vall Fosca s’hi produeix un curiós fenomen anomenat de la 'piscina freda'

Estació meteorològica de l’estany de Saburó
Estació meteorològica de l’estany de Saburó | MeteoPirineu
Redacció
17 de gener del 2020
L’estació meteorològica de l’estany de Saburó, a la Vall Fosca, va mesurar ahir al matí una temperatura mínima sorprenent de -25ºC. Com s’explica un registre de temperatura tan baix quan, per exemple, el mateix dia la mínima a l’estació meteorològica d’Espot, situada a només dos quilòmetres de la de Saburó, va ser de -2,7ºC?

Segons explica en aquest article el meteoròleg Francesc Mauri, en aquest indret del Pallars Jussà, en condicions d’inversió tèrmica, es produeix un fenomen anomenat de la piscina freda o CAP -l'acrònim anglès de Cool Air Pool- en el qual l’aire fred s’acumula al fons de vall, amb la particularitat que en aquest cas aquesta està situada a molta alçada, concretament a gairebé 2.500 metres.

L’estació meteorològica de Saburó va ser instal·lada fa uns mesos a iniciativa de Lluís Pla, aficionat a la meteorologia i responsable del portal MeteoPirineu.com, amb la col·laboració de l'Ajuntament de la Torre de Capdella i d'altres entitats, empreses i persones, amb l’objectiu de buscar un dels punts més freds del país.

Cal tenir en compte, com avisa Mauri, que l’estació meteorològica de l'estany de Saburó fa pocs mesos que funciona. És molt probable, doncs, que en el futur continuï donant valors encara més extrems. Aquest any, de fet, ja va arribar als -19,7ºC el dia 13 de gener o al -18,9ºC el dia 2.