Litigi

El Govern demana al jutjat de Barbastre que s'inhibeixi en la reclamació de l'art del Museu de Lleida

Un informe jurídic sosté que el tribunal aragonès contravé les competències de patrimoni cultural de la Generalitat

per Redacció , 15 de gener de 2020 a les 15:07 |
Imatge d'una de les obres | ACN
El Govern ha demanat al jutjat de Barbastre que s'inhibeixi en la reclamació de l'art del Museu de Lleida. Un informe jurídic, presentat a l'executiu, sosté que el tribunal aragonès contravé les competències de patrimoni cultural de la Generalitat.

El plantejament d'un conflicte jurisdiccional per part de la consellera de Cultura ha deixat en suspens el trasllat de 111 peces d'art de parròquies de la Franja de Ponent que reclama el bisbe de Barbastre al Museu de Lleida. El 7 de gener, el Jutjat de Barbastre va admetre a tràmit l'escrit de requeriment d'inhibició presentat pel Govern i va deixar en suspens el lliurament des béns deixant la decisió final a mans de la sala especial de conflictes del Tribunal Suprem espanyol.


El Govern ha analitzat el conflicte sobre el patrimoni artístic de la Franja de Ponent i ha conclòs que el Jutjat de Primera Instància i Instrucció número 1 de Barbastre "ha d'inhibir-se" en relació a la reclamació judicial de traslladar a les parròquies aragoneses 111 obres d'art del Museu de Lleida, perquè aquesta decisió "contravé les competències" que en matèria de patrimoni cultural català té atribuïdes, amb caràcter exclusiu, la Generalitat. Així s'indica en un informe jurídic presentat pel Govern.

El jutjat de Barbastre va dictar el 10 de desembre una sentència que demana el lliurament immediat a les parròquies aragoneses de 111 béns procedents de la Franja que es troben al Museu de Lleida, Diocesà i Comarcal.


El 18 de desembre de 2019, la consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga, en nom del Govern, va presentar escrit de requeriment d'inhibició davant del jutjat de Primera Instància i Instrucció número 1 de Barbastre. El 7 de gener, el jutjat de Barbastre va admetre a tràmit l'escrit, de manera que ha quedat en suspens l'execució de la sentència que obliga al lliurament de les obres del Museu de Lleida a les parròquies aragoneses. La decisió final quedarà a mans de la sala especial de conflictes del Tribunal Suprem espanyol.

El Govern considera que la sentència del jutjat de Barbastre "incideix directament" sobre les competències de la Generalitat i contravé el règim jurídic a què estan subjectes els béns, règim que està establert, amb caràcter general, en la Llei del patrimoni cultural català i, de manera específica, en la Resolució de la consellera de Cultura de 5 d'abril de 2006, confirmada per dues sentències fermes del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).


L'informe del Govern veu una "intromissió" del jutjat de Barbastre perquè la sentència no respecta la normativa catalana del patrimoni cultural, ni les condicions de la 'Resolució Mieras', confirmada per dues sentències del TSJC, declarades fermes el 2008 i el 2009.

 

Participació