Xavier Palau: «El govern de la Paeria va al marge de l'alcalde. Pueyo no s'assabenta de moltes coses»

El líder del PP a Lleida acusa l'executiu de no tenir projecte de ciutat i li recrimina l'augment de personal de confiança

Xavier Palau, líder del PP a Lleida
Xavier Palau, líder del PP a Lleida | Àlvar Llobet
12 de gener del 2020
Actualitzat el 07 de març del 2024 a les 18:45h

Xavier Palau ha passat de ser un candidat desconegut a ser un dels polítics lleidatans que més carrega els neulers contra el govern tripartit de Lleida. El líder del PP a la Paeria diu que ja ha donat un marge de 200 dies al nou executiu de Miquel Pueyo i ara afila el verb per denunciar tot allò que, al seu parer, va de gairell a l’ajuntament.  Diu que el govern va al marge de l’alcalde, acusa els governants d’haver convertit la Paeria en una “oficina de col·locació” i reclama una política que defensi la capitalitat de Lleida per damunt de les idees polítiques.

- Li agrada el nou govern de la Paeria?

- El govern m’ha decebut perquè n’esperava molt més. La decadència de l’executiu del PSC s’està allargant amb aquest tripartit, que està demostrant que no té ni projecte ni creença en aquesta ciutat. Aquest govern ha de defensar la capitalitat de Lleida, i més quan a Catalunya i a Madrid hi ha el mateix color polític.

- Posi exemples que expliquin aquesta decadència que denuncia.

- Es va aprovar una moció que reclamava més Mossos d’Esquadra a la ciutat, i hem sabut que la Generalitat no té previst augmentar la dotació.

- Això no és una competència municipal.

- La Paeria ho ha d’exigir perquè a Catalunya governen els mateixos partits que a Lleida. Hem de remarcar la nostra identitat i fer-nos escoltar. En aquest sentit, cal deixar les ideologies de banda i treballar a favor del territori.

- No busca consensos el nou govern de Lleida?

- Sí, però en qüestions que són poc rellevants. Fa vuit mesos que es va posar en marxa el tripartit i encara no sabem quin és el seu pla de govern.

Fa vuit mesos que es va posar en marxa el tripartit i encara no sabem quin és el seu pla de govern. No hi ha cap projecte perquè no s'esperaven governar


- A que ho atribueix?

- No s’esperaven governar i tinc dubtes de si l’actual alcalde realment ho volia ser. El pacte va ser de mínims i ara no saben com enfocar la governabilitat. Quin és el model comercial? I el de comerç? Què pensen sobre seguretat i mobilitat? Per què apugen impostos quan van dir que no ho farien? Són preguntes sense resposta.

- El govern assegura que ha rebut una herència molt complicada...

- Puc entendre aquest argument, però no em convenç. Quan s’entra a dirigir una empresa el primer que s’ha de fer és una auditoria per conèixer la realitat, i això no s’ha fet malgrat van anunciar-ho. Si no poden complir amb el que van dir, que ho expliquin, però amb la base tècnica d’una auditoria.

- Han dit que Lleida té un deute de 175 milions.

- Però no a partir d’una auditoria. Hi ha temes molt importants que és necessari que siguin analitzats per tècnics com és el cas de l’EMU, una empresa amb deute que s’acaba carregant sobre les espatlles dels lleidatans. Nosaltres apostem pel concurs i no pel refinançament pel qual aposta la Paeria. El regidor Sergi Talamonte era molt crític en aquesta qüestió quan estava a l’oposició i ara sembla que ha oblidat tot el que deia.

- Què li agrada del nou govern?

- És proper en alguns àmbits i intenta resoldre problemes. A títol particular agraeixo la cordialitat.

- Vostè ha dit que el govern és un caos. No és molt d’hora per ser tan dur?

- Les expectatives eren molt altes. Miquel Pueyo va demanar 200 dies de marge, els hi vam donar i ja han passat. I insisteixo: no sabem quin projecte de ciutat hi ha. Els regidors es van abaixar un 4% els sous però als primers pressupostos es va acordar que la partida de salaris augmentés dos milions. El nou gerent de la Paeria cobra 90.000 euros i s’estan creant figures com la del coordinador de l’Horta que només demostren que aquest executiu és una oficina de col·locació. A cada ple es designa una o dues persones de confiança i amb alts honoraris. És una societat limitada als amics de Pueyo, Postius i Talamonte.

Aquest executiu és una oficina de col·locació. A cada ple es designa una o dues persones de confiança i amb alts honoraris. És una societat limitada als amics de Pueyo, Postius i Talamonte


- Si que ho té clar...

- Molt. Un altre exemple; al número set de la llista de Junts per Catalunya el nomenen coordinador perquè no va entrar com a regidor. Pretenen fer un grup de col·locats que facin la pilota al líder.

- Vostè creu que l'alcade Pueyo té interès en col·locar gent.

- És una bona persona, però està fent d’alcalde i punt. No es creu el seu paper i veig que el govern va paral·lel a la seva figura. Ell és una cosa i les regidories una altra.

- Va al marge del govern?

- Sí. A l’alcalde li passen per alt les coses. No s'assabenta de molts temes. Hi ha un govern que transita al marge seu. El primer tinent d’alcalde assegurava en una entrevista que li va fer vostè que el govern no apujaria impostos i al cap d’una setmana es va decidir un increment. Van anunciar una auditoria interna i no s’ha fet, que informarien a la comissió de seguretat i han passat de fer-ho. Tampoc no han dit de què va servir la reunió amb el president Quim Torra. Hi ha massa postureig i poca iniciativa. A dia d’avui no podem dir tres grans decisions que hagi pres el tripartit.

- Com veu el cas del Club Banyetes?

- Vaig demanar llista de casos d’irregularitats i no l’han fet. Cal deixar treballar la Fiscalia.

- Però li sembla bé que es portin a Fiscalia presumptes casos de corrupció?

- Al 100%. S’ha de lluitar contra la corrupció i jo donaré suport. De fet, tenia informació sobre el Club Banyetes i li vaig facilitar al govern. Ara cal que segueixin traient més casos, perquè van dir que n’hi havia més.

- Què li sembla el nou paper del PSC?

- És inexistent. Fèlix Larrosa em va colar un gol perquè el vaig votar com a cap de l’oposició i després resulta que se’n va anar a la Diputació i a la Paeria no exerceix com a tal. Els socialistes tenen bons regidors però no crec que jo faci menys que ells, que són 7. No es nota la diferència. Si Lleida fos governada pels socialistes malament rai també...

Els socialistes tenen bons regidors però no crec que jo faci menys que ells, que són 7. No es nota la diferència. Si Lleida fos governada pels socialistes malament rai


- I el de Ciutadans?

- Els hi he fet ombra i tenen una crisi de partit i ideològica important.
 
- Vostè apostava abans de les eleccions per crear un lobby lleidatà. Com s’aborda aquest repte?

- D’entrada creient-nos la nostra ciutat i bastint lideratges que ara no hi són. S’han de prendre decisions per sobre de les ideologies i no voler quedar bé amb tothom. Per encarrilar aquesta idea de lobby hem creat la plataforma Lleida implicada.

- En què consisteix?

- Vull que la societat s’impliqui i em doni propostes per millorar la ciutat. Aquestes idees de la ciutadania les farem arribar al ple a través de mocions, articles a la premsa i a les comissions. La gent ha de veure que hi ha un projecte de ciutat i això ens ajudarà a fer el programa electoral del 2023. La Lleida implicada és en positiu i pretén fer créixer la identitat lleidatana.

- Què vol dir això?

- No hem de ser la ventafocs de Catalunya, i en els darrers anys ens hem acostumat a veure que sempre n’hi ha per a tots menys per a nosaltres. Les infraestructures lleidatanes són de tercera i per revertir aquesta situació s’ha de fer pressió. No vull que Lleida s’acabi convertint en un Teruel existe, i per evitar això cal que fem les coses bé i que donem resposta als interrogants que ara tenim sobre la taula com a territori. M’he reunit diverses vegades amb empresaris per abordar aquests temes, però amb l’alcalde de Lleida només un cop.

No hem de ser la ventafocs de Catalunya, i en els darrers anys ens hem acostumat a veure que sempre n’hi ha per a tots menys per a nosaltres. Les infraestructures lleidatanes són de tercera i per revertir aquesta situació s’ha de fer pressió


- Per quina raó?

- No me l’ha demanat.

- I vostè tampoc? Si creu que és necessari fer-ho, per què no li planteja?

- Pueyo em va fallar en l’elecció del Síndic, que no es va votar per unanimitat perquè el govern no va tenir en compte els grups de l’oposició. Ens van informar a darrera hora. Jo li vaig dir a l’alcalde que no tanqués un govern a tres i que deixés la porta oberta als pactes amb totes les forces polítiques, però no em va fer cas. Jo faig propostes però tampoc no aniré a pidolar a Pueyo, que l’altre dia aplaudia quan retiraven la bandera espanyola de la Paeria.

- Li va molestar aquella acció?

- (pensa) Em va provocar indiferència.

- Sí?

- Després de veure l’alcalde de Lleida fent de cadena humana durant les manifestacions d’octubre ja no em sorprèn res. Ja he vist de quin costat està i que no té perfil institucional. Un alcalde ha de saber estar.  

- De debò no li va molestar que s’arriés la bandera?

- Sí que em va molestar.

- En què quedem?

- Em va molestar que s’abaixés i que l’alcalde s’ho mirés des de baix.

- No ha presentat denúncia.

- Pueyo em va dir que tot allò que fes referència a les qüestions simbòliques ens les diria, i en aquest cas no ho ha fet. Ha faltat a la lleialtat institucional.

- Vostè sap que aquesta acció no estava contemplada pel govern i que va ser improvisada d’acord amb les protestes arran de la inhabilitació del president Torra per part de la Junta Electoral.

- No hi ha res improvisat. Tonto no sóc. Hem demanat explicacions per aquest fet però no hem presentat denúncia perquè Lleida no es construeix així i mentre parlem de banderes no tractem els temes importants de ciutat. L’altre dia eren quatre a l’avinguda Blondel! No cauré en la trampa d’entrar en el terreny de la polèmica sobre símbols. És el que vol el govern de la ciutat, i a mi no m’hi trobaran.

No cauré en la trampa d’entrar en el terreny de la polèmica sobre símbols. És el que vol el govern de la ciutat, i a mi no m’hi trobaran


- Creu que la Junta Electoral havia d’inhabilitar Torra?

- Totes les decisions judicials i administratives són respectables perquè estan fonamentades amb raons. L’independentisme ha remat en una mateixa direcció per acabar donant el govern a Espanya, que abans la volien fer ingovernable. Quan més bé ho tenien s’han dividit i ERC s’ha venut al PSOE, que deien que era el del 155.

- Tinc la sensació que li molesta aquest pacte. Quina alternativa planteja vostè?

- Els independentistes criticaven el PSOE abans del pacte.

- Però celebra que hi hagi un gir que aposti pel diàleg?

- És important que hi hagi un gir, però no aquest. No és bo per ningú.

- I què proposa?

- Reformar la Constitució.

- Demana que es posin d’acord el PSOE, VOX, PP i Ciutadans per reformar la Constitució en benefici d’una solució que sigui acceptada a Catalunya?

- Es necessita un consens molt ampli però aquest acord de govern també. PSOE i ERC han fet un matrimoni de conveniència.

- Vostè és un home tranquil. Què li sembla la crispació que s’ha vist al Congrés durant la investidura?

- N’hi ha també al Parlament i a la Paeria...

- Sap perfectament que no és el mateix. A Madrid s’està vivint una tensió política que no viu vostè a Lleida.

- No m’agrada la crispació i crec que és millor buscar consensos.

- Creu que Pablo Casado hauria de rebaixar el to del seu discurs?

- Crec que és un líder important. M’agrada i fa el paper que ha de fer.

- No creu que crispa molt?

- Què vol dir crispar? Defensar Espanya?

- Es pot defensar de moltes maneres.

- Hem vist un blanquejament d’actituds que pensàvem superades. Hi ha gent del PP que ha donat la vida per les seves idees, i entenc que hi hagi gent molesta amb Bildu.

- Amb Amaiur no hi van haver tants escarafalls fa anys, i era del mateix espai social i polític que Bildu.

- No podem blanquejar el braç polític d’ETA.