El cinema català del 2010 es veurà reflectit en el primer cicle Catalunya Cinema

Redacció
07 d'abril del 2011
El sector del cinema ha presentat aquest dijous el cicle 'Catalunya Cinema.
El sector del cinema ha presentat aquest dijous el cicle 'Catalunya Cinema.
El sector del cinema ha presentat aquest dijous el cicle 'Catalunya Cinema.

"Pa Negre" ha liderat un molt bon any de cinema català. Però títols com 'Elisa K', 'Bruc', 'Bicicleta, cullera, poma', 'Viatge màgic a l'Àfrica' o 'Herois' també han estat films que tot i no rebre tant suport del públic, demostren el talent i la creativitat catalana. Per aquest motiu, la conselleria de Cultura i l'ICIC han tirat endavant el primer cicle de cinema català, Catalunya Cinema. Durant una setmana, entre l'11 i el 16 d'abril, diferents cinemes de Barcelona, Girona, Tarragona, La Seu d'Urgell, Figueres, Reus, Tàrrega, Tortosa i Vic projectaran els deu títols més representatius del 2010, amb l'objectiu de consolidar el públic del territori cap a la cinematografia catalana. Visibilitzar més el cinema català entre el públic del territori i aconseguir augmentar l'autoestima dels espectadors cap a les produccions fetes a Catalunya és el principal objectiu del primer cicle Catalunya Cinema, una iniciativa que portarà durant una setmana, els principals títols del 2010 en sales d'arreu del territori. És la primera vegada que es du a terme una iniciativa com aquesta i de moment, la intenció dels organitzadors és que tingui continuïtat.

'Elisa K', 'Bruc', 'Bicicleta, cullera, poma', 'Viatge màgic a l'Àfrica', 'Herois', 'Aita', 'La Mostiqueta', 'You will meet a tall dark stranger', 'Buried', i 'Pa Negre' són els deu films escollits per tal de donar sortida a cinc títols comercials i cinc títols d'autor que s'han estrenat durant el 2010. Barcelona, Girona, Tarragona, Tàrrega, La Seu d'Urgell, Figueres, Reus, Tortosa i Vic són les ciutats on es podran veure aquestes pel·lícules a un preu reduït, i amb possibilitat d'abonaments.

El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha volgut destacar la gran presència de talent i creativitat a Catalunya. Mascarell ha destacat que el problema del cinema català ''no és de diners'', sinó ''de convicció'', ja que considera que el públic no està convençut del producte que se li ofereix, i per això, sovint hi ha projectes que no tenen la visibilitat que es mereixen. Mascarell ha destacat que ''fa sis anys, ningú no s'imaginava una collita com la del 2010'' i per tant, és una mostra que els objectius es poden ''materialitzar''.

A més a més, per Mascarell, un dels inconvenients de la cinematografia catalana, és les petites dimensions del mercat i per això, considera prioritari ''sortir fora'' i per tant, internacionalitzar les produccions catalanes perquè guanyin visibilitat tant a Catalunya com a l'estranger. Per Mascarell cal treballar ''a mig termini'' per aconseguir aquest objectiu i amb tots els sectors implicats.

El cicle Catalunya Cinema és una iniciativa de la Conselleria de Cultura i de l'ICIC. El director d'aquesta institució, Fèlix Riera, ha destacat que actualment s'expressa un cinema amb tots els ''ets i uts'' i ha defensat l'existència de creadors de valor que han fet que ''tinguem una cinematografia a l'alçada de qualsevol país d'Europa''. Tot i reconèixer que el cicle no inclou tots els títols, sinó només 10 pel·lícules representatives, Riera ha justificat la selecció com una qüestió ''d'imatge acabada'' que es vol donar, amb l'objectiu que ''la gent se'l faci seu''.

La presentació del Cicle ha comptat també amb la presència del president de l'Acadèmia del Cinema Català, Joel Joan, que ha agraït la iniciativa ''per portar el cinema català a tot arreu'' i ha definit el 2010 com ''un any rodó''. Per això, Joan considera bàsic iniciatives com aquestes que apropen els films a ciutats on ''no les han vist''.

Des del punt de vista de la producció, Xavier Atance, ha defensat que les productores catalanes ''no s'han deixat portar per l'agonia de la crisis'' i ha afegit que el sector ''mereix reinventar-se'' per poder adaptar-se als nous temps.

El paper de les televisions públiques

La producció cinematogràfica catalana i de la resta de l'Estat requereix també de la inversió de les televisions públiques que participen en els projectes. Per això, la presentació del cicle també ha comptat amb Ana Maria Bordas, directora de TVE a Catalunya, i Mònica Terribas, directora de TV3.

Bordas ha assenyalat que s'està fent una gran aposta de suport al cinema espanyol, i també a la indústria catalana, tant aportant pressupost com emetent els títols ja estrenats en cinema . Bordas ho ha justificat com un pas ''per demostrar que el sector és fort'' i ha reconegut que el públic ho sap. Per Bordas, emetre films espanyols i catalans respon a una tasca social, de defensa del talent emergent i de foment de les llengües del país.

Per la seva banda, Mònica Terribas ha assegurat que no es podran destinar més diners a partir d'ara però que tampoc se n'invertiran menys, i així, es podran garantir alguns projectes cinematogràfics cabdals. Terribas ha assenyalat que ''cada projecte que aixequem els propers anys, serà un miracle'' i que s'ha d'aconseguir que aquest miracle ''sigui excel·lent''. Per això, ha defensat la coproducció amb TVE i ha assegurat que es serà ''autoexigent'' per tirar endavant els millors productes. Malgrat veure que el futur serà ''complicat'', Terribas ha garantit un compromís amb el cinema per tal de reforçar l'autoestima.

El sector de la distribució, a favor del cicle

El sector de la distribució de cinema ha participat en l'organització d'aquest primer cicle Catalunya Cinema. Leopoldo Guzmán, representant dels distribuïdors de cinema, ha agraït que ''per primera vegada'' s'ha escoltat el sector en una iniciativa com la del cicle de cinema català, i ha mostrat el seu suport per tirar-la endavant. Per Guzmán, cal que ''tot el bloc creixi'' per enfortir la indústria cinematogràfica catalana.

Per la seva banda, Camilo Tarrazón, president del Gremi d'Empresaris de Cinemes de Catalunya, considera que la iniciativa és molt positiva. Per Tarrazón, la presència del producte autòcton a les sales és mínima, i ha assegurat que ''el 2010 serà un punt d'inflexió''. Tarrazón s'ha mostrat convençut que la convocatòria tindrà èxit i ha defensat que ''és a les sales on s'ha de veure el cinema''.