El projecte de conservació de l'àguila cuabarrada a Lleida aconsegueix envolar 13 polls aquest 2019

L'associació La Sabina alerta que en els darrers anys només al Segrià s'han trobat 13 exemplars morts electrocutats

Redacció
30 de desembre del 2020
Actualitzat el 31 de desembre a les 10:11h
Imatge de l'àguila cuabarrada
Imatge de l'àguila cuabarrada | La Sibina
L'Associació La Sabina ha fet un seguiment de les parelles d'àliga cuabarrada de tota la demarcació de Lleida. S'hi compten 9 parelles repartides entre el Prepirineu (7 al Montsec i serralades properes) i el sud de la demarcació, a més de les principals àrees de dispersió de joves de l'espècie a nivell català a les grans planes dels secans de Ponent.

Joan Rodríguez, tècnic de fauna especialista en rapinyaires, ha estat l'encarregat del treball de camp del projecte fent un seguiment de la temporada de cria amb uns resultats "extraordinàriament bons" amb un total de 13 polls envolats. En paral·lel, s'alerta que en els darrers anys només al Segrià s'han trobat 13 exemplars morts electrocutats.

Segons La Sabina, els principals problemes de conservació d'aquest rapinyaire són deguts a les molèsties durant la cria i la mort d'alguns exemplars ocasionades directa o indirectament per l'home.

Entre les molèsties durant l'època de cria hi ha l'escalada prop dels nius, el pas freqüent de gent pel sector de cria (amb especial incidència de les curses de muntanya en plena època de reproducció) i més esporàdicament altres molèsties com aplecs, celebracions religioses o obres de manteniment d'infraestructures prop dels nius.

Les morts directes cal atribuir-les a l'electrocutació en línies elèctriques, a ofegaments en basses o a trets durant l'època de caça. Només a la comarca del Segrià s'han trobat 13 àligues electrocutades els darrers anys.