Memòria

El Soleràs recorda les víctimes de la Guerra Civil amb una ruta guiada i una xerrada

Amb 146 individus, la fossa d'aquest poble garriguenc és la més gran excavada fins ara a Catalunya.

per Redacció, 30 de desembre de 2019 a les 10:54 |
Pla obert durant la ruta guiada al cementiri vell del Soleràs | ACN
Aquesta informació es va publicar originalment el 30 de desembre de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El Soleràs (Les Garrigues) ha commemorat aquest diumenge el 81è aniversari dels bombardeigs que el dia de Nadal de l'any 1938 va patir aquest municipi per part de l'exèrcit franquista. La primera edició d'aquesta jornada es va realitzar l'any passat, un cop finalitzada la intervenció arqueològica a la fossa comuna del municipi.

S'hi van recuperar 146 individus, convertint aquesta fossa en la més gran excavada fins ara a Catalunya. Les arqueòlogues que van dirigir les excavacions han fet una ruta guiada a la fossa i a l'antic hospital de l'exèrcit republicà, i també han presentat la xerrada: "Un cementiri per a dos exèrcits: les fosses comunes del Soleràs (1938-1939)".


Els municipis garriguencs de La Granadella i el Soleràs han commemorat aquest cap de setmana l'aniversari dels bombardeigs que les dues poblacions van patir pels volts de Nadal de l'any 1938 per part de l'exèrcit franquista.

La Granadella fa set anys que organitza aquesta jornada mentre que al Soleràs, enguany, ha estat la segona edició. L'any passat l'ajuntament va decidir sumar-se a aquest acte després de finalitzar els treballs arqueològics a la fossa comuna del municipi, que van permetre recuperar 146 individus, entre soldats dels dos bàndols i civils que van morir durant el bombardeig. L'alcalde de la població, Jordi Sarlé, ha explicat que aquesta jornada vol "dignificar" les víctimes i fer que la gent pugui recordar "el que no havia d'haver passat mai".


Per la seva banda, les arqueòlogues que van dirigir les excavacions de la fossa, Anna Camats i Ares Vidal, han dut a terme una ruta guiada al cementiri vell, on està ubicada la fossa, i a l'antic hospital militar de l'exèrcit republicà. En aquest edifici, els participants també han pogut veure una recreació d'una intervenció quirúrgica de l'època per part del grup de recreació històrica "Exèrcit de l'Ebre".

 

Participació