Ajuntaments lleidatans demanen contractar temporers irregulars i l'Estat s'hi oposa per «inviable»

Els alcaldes creuen que hi pot haver algun "encaix" per a casos concrets

Redacció
27 de desembre del 2019
Actualitzat a les 15:10h
Crespín s'ha reunit amb alcaldes lleidatans
Crespín s'ha reunit amb alcaldes lleidatans | ACN
Més d'una trentena d'ajuntaments de les comarques del Segrià i la Noguera demanen a l'Estat que faci possible la contractació de temporers que es troben en situació irregular durant la campanya de recollida de la fruita.

Una quarta part d'aquests consistoris ja han aprovat mocions en aquest sentit als seus plenaris municipals i aquest divendres s'han trobat amb el subdelegat del govern espanyol a Lleida, José Crespín, acompanyats de representants d'Asaja, Unio de Pagesos, JARC, la Plataforma per la defensa de la fruita i Afrucat. Crespín ha dit, però, que aquesta proposta és "inviable" amb l'actual marc normatiu d'estrangeria, mentre que els alcaldes han assegurat que hi pot haver un "encaix" per alguns casos concrets.

L'alcalde d'Alcarràs, Manel Ezquerra, com a portaveu de la resta d'ajuntaments que han assistit a la trobada, ha explicat que, tot i la situació d'atur que hi ha a la demarcació de Lleida, va ser molt difícil trobar gent que volgués treballar recollint fruita durant la passada campanya.

Per aquest motiu, i tenint en compte que els consistoris han de "resoldre les problemàtiques socials" que puguin tenir els temporers que arriben als seus municipis, creu que cal trobar "solucions" per a fer possible que les persones que estan en situació irregular i que no tinguin ordres de detenció o expulsió puguin obtenir un permís de treball.