Un veí denuncia un horticultor de l'Horta de Lleida pel «soroll» d'un aparell per espantar estornells

El pagès lamenta que "s'ataqui" la pagesia ecològica i recorda que només l'engega quatre mesos i durant el dia

El president d'Asaja, Pere Roqué, i l'agricultor Agustí Barri, davant dels jutjats
El president d'Asaja, Pere Roqué, i l'agricultor Agustí Barri, davant dels jutjats | ACN
Redacció
23 de desembre del 2019
Actualitzat a les 12:32h
Un veí de l'Horta de Lleida ha denunciat un horticultor pel "soroll" d'un aparell que s'utilitza per espantar estornells. El pagès explica que es tracta d'un aparell homologat que es fa servir per tenir cura del camp de manera ecològica, ja que evita els productes químics i no fa mal els ocells.

A més, diu, només l'engega durant quatre mesos i durant el dia. Des de l'associació agrària Asaja denuncien que "s'ataqui" la pagesia i recorden que l'Horta és una zona tradicionalment agrícola. El conflicte veïnal ha acabat als jutjats i aquest dilluns s'ha fet el judici al jutjat de primera instància 4 de Lleida per un "problema d'immissions". El denunciant reclama 1.800 euros d'indemnització al pagès i que col·loqui l'aparell a 230 metres de distància, la qual cosa el faria "inoperatiu", al·lega.

El president d'Asaja, Pere Roqué, ha declarat aquest dilluns a favor del seu company de l'Horta, Agustí Barri. Alerta que quan es judicialitza l'agricultura i la ramaderia, "s'entra en un lloc perillós". "Se'ns demana produir aliments de qualitat i per a això necessitem treballar", recorda. És per això que entén que processos judicials com aquest no haurien d'existir. "Avui patim mobbing agrari", ha dit, amb "entrades descontrolades en granges de grups animalistes o denúncies per fer treballs agraris". Demana que els deixin treballar perquè "és un dels nostres pitjors anys excepte al sector del porcí, i no ens podem prendre el luxe de tancar explotacions agràries per treballar", ha dit.

La família de l'Agustí Barri és una família centenària que treballa a l'Horta de Lleida i que per produir productes de qualitat "ha de treballar", recorda. Explica que els estornells ataquen directament a les hortalisses i que utilitza l'aparell per no haver de posar productes fitosanitaris a les hortalisses. "Jo faig producte hortícola quilòmetre zero i faig servir els sistemes menys agressius amb la fauna. Fins i tot m'han proposat fer batudes i m'hi he negat perquè suposa sacrifici d'animals", explica.

Roqué reclama que la llei d'espais agraris que es va aprovar al Parlament de Catalunya "serveixi per a alguna cosa" i recorda que l'agricultor "fa més de 20 anys que utilitza aquest aparell". Segons Roqué, els denunciants han arribat a l'Horta de Lleida fa quatre anys. "Hem de saber si anem a viure a zones rurals, que es produeixen aliments", ha recordat.

Els denunciants reclamen 1.800 euros perquè al·leguen insomni, malestar i cefalees i demanen que posi l'aparell a 230 metres del seu habitatge. "Si ho faig el deixo inutilitzable perquè estaria fora de la meva finca", al·lega el denunciat. "M'han denunciat perquè els molesta la meva feina o l'agricultura perquè els altres veïns de tota la vida, mai s'han queixat", ha conclòs.