VÍDEO El primer linx nascut al Pallars en un segle es dirà «Minairó»

L'exemplar, nascut a MónNatura Pirineus fa dos mesos, és de l'espècie Linx Europeu o Linx Boreal, extingida en aquesta zona

El linx que ha nascut al Pirineu català
El linx que ha nascut al Pirineu català
NacióDigital
23 de desembre del 2019
Actualitzat a les 14:46h
El Centre de recuperació de fauna de MónNatura Pirineus, al Pallars Sobirà, compta des del passat mes de maig amb un nou linx de l'espècie linx europeu o linx boreal, espècie extingida en aquesta zona.

Es tracta del primer animal d'aquesta espècie que ha nascut als Països Catalans des de fa més d'un segle. L'animal, que es troba en perfecte estat de salut, va néixer el passat 28 de maig. L'animal ha estat batejat amb el nom de "Minairó", en referència als éssers fantàstics que omplen llegendes i contes del Pallars i que son coneguts per la seva frase; "Què farem, què direm...". 
Els pares del cadell són dos linxs que van néixer en captivitat el maig del 2008 en un zoològic de Galícia, i van ser traslladats al centre de MónNatura Pirineus l'agost del mateix any. Miquel Rafa, director de Territori i Medi Ambient de la Fundació Catalunya La Pedrera, remarcava la importància d'aquest naixement i ha explicat que aquest linx reforçarà la tasca d'educació ambiental que es fa en aquest centre.

El linx al Pirineu, i de manera concreta al Pallars Sobirà, s'anomena gat-i-llop. Verdaguer en un dels seus llibres ja va citar aquest animal i l'anomena "llop cerver" o "gat-i-llop". En la descripció que en fa diu que "és com un gosset, més gros que un gat. Té unes urpes com ganxo de romana que es claven en los englevats".