Entitats culturals diuen que la sentència per l'art de la Franja pot crear un precedent «perillós»

Les associacions han manifestat el seu "ferm suport" a les accions que el Museu de Lleida dugui a terme a partir d'ara

Redacció
15 de desembre del 2019
Actualitzat a les 0:32h
L'entrada del Museu de Lleida
L'entrada del Museu de Lleida | ACN
L'Associació de Museòlegs de Catalunya, els Conservadors-Restauradors Associats de Catalunya, l'associació Catalana de Crítics d'Art i l'associació de Professionals de la Gestió Cultural, així com quinze membres de la Xarxa de Museus d'Art de Catalunya, entre ells el director del MNAC, Pepe Serra, han manifestat el seu "ferm suport al Museu de Lleida" i alerten que la sentència per l'art de la Franja pot crear un precedent a la resta de museus, tant eclesiàstics com els que depenent d'administracions públiques.

En un comunicat conjunt, han defensat que s'hagués inclòs la col·lecció de 111 obres d'art de la Franja dins el catàleg del patrimoni cultural català i asseguren que l'adquisició d'aquestes va ser legítima.

Les entitats culturals i relacionades amb el món de l'art asseguren que la sentència del jutjat de Barbastre, d'ordenar la devolució immediata de 111 béns de la Franja a les 43 parròquies d'on provenien, pot crear un "greu precedent" a un "bon nombre" de museus. Consideren que no hi ha cap raonament museològic que justifiqui la descatalogació de la col·lecció del Museu de Lleida i alerten que el "desmembrament" d'una part d'aquesta repercutiria "sense cap mena de dubte" en la unitat i permanència de les col·leccions dels museus eclesiàstics i públics que s'han originat de manera lícita.

Per aquest motiu, han manifestat el seu "ferm suport" amb el Museu de Lleida en relació a totes les actuacions que aquest pugui realitzar amb la finalitat de "salvaguardar les seves col·leccions". Entenen que d'aquest manera, no només defensen el museu lleidatà, sinó "tots els museus del país".

A l'escrit també defensen que aquestes obres originàries de parròquies de la Franja de Ponent, que fins al 1995 havien format part de la Diòcesi de Lleida, s'haguessin inclòs dins del catàleg del patrimoni cultural català. En aquest sentit, consideren que la col·lecció és fruit d'una "herència cultural" i que aquesta no es pot "invalidar" pel fet que les parròquies passessin a formar part del Bisbat de Barbastre-Montsó.