Alerten que la jurisprudència de la sentència de l'art de la Franja afectarà el patrimoni estatal

L'exdirectora del Museu de Lleida considera que obre la porta a què moltes entitats puguin reclamar béns de museus d'arreu de l'Estat

Redacció
11 de desembre del 2019
Actualitzat a les 16:46h
Montse Macià, exdirectora del Museu de Lleida
Montse Macià, exdirectora del Museu de Lleida | ACN
La diputada de JxCat i exdirectora del Museu de Lleida, Montserrat Macià, ha dit que la sentència dels béns de la Franja obre una "caixa de pandora terrible" pel patrimoni estatal, ja que considera que obre la porta a què moltes entitats puguin reclamar béns de museus d'arreu de l'Estat. "Ens reivindiquem absolutament amb la legitimitat i la legalitat de la col·lecció, que és legalment i legítimament constituïda", ha dit Macià.

La que va ser responsable del Museu de Lleida ha lamentat que la sentència "evidenciï la indefensió que ha patit la institució des del punt de vista judicial", i considera que el jutjat de Barbastre no ha tingut en compte cap dels argumentaris "ben elaborats i documentats".

El diputat de Junts per Catalunya i exportaveu de la Plataforma d'entitats culturals de Lleida, Xavier Quinquillà, ha assegurat que, a diferència de fa dos anys, la Generalitat exercirà el paper "que li pertoca" per preservar la unitat del museu. "Amb l'aplicació del 155 es va executar una ordre provisional sobre una sentència que no era ferma", ha dit el diputat, que considera que si la Generalitat hagués pogut presentar un recurs, l'ordre d'execució s'hauria paralitzat.

"És una nova espasa de Damocles", ha apuntat Quinquillà d'un "nou episodi d'una trista història". "Novament es tracta des de la judicialització i no des del diàleg. L'objectiu hauria de ser posar en valor l'art i la història i no intentar utilitzar-lo per generar conflicte entre persones i territoris", ha afegit.