Descobreixen al Jussà dos pergamins del segle IX del monestir de Gerri

Els dos documents, originals i inèdits, s’han dipositat a l'Arxiu Comarcal del Pallars Sobirà

Redacció
10 de desembre del 2019
Actualitzat a les 11:04h
Un dels dos diplomes inèdits recuperats del monestir de Gerri
Un dels dos diplomes inèdits recuperats del monestir de Gerri | Arxiu Comarcal Pallars Sobirà
El professor catedràtic de Paleografia, Codicologia i Diplomàtica del Departament de Ciències de l'Antiguitat i de l'Edat Mitjana de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Jesús Alturo, amb la col·laboració de la investigadora predoctoral de la UAB, Tània Alaix, han estudiat i editat un centenar de documents originals de Catalunya del segle IX o anteriors a la col·lecció Chartae Latinae Antiquiores Cataloniae.

Entre aquests documents, que daten entre l'any 815 i el 900, destaquen els dos darrers diplomes incorporats en l'addenda, que s'han recuperat d'una casa particular de Senterada. Són dos pergamins originals del monestir de Gerri de la Sal que corresponen al segle IX. Un dels dos diplomes inèdits recuperats és una compravenda, que data de 30 de setembre de 848. 

“No és rar que en col·leccions privades del nostre país es pugui descobrir encara documents, còdexs i incunables de gran valor cultural, sencers o en estat fragmentari. Però, certament, és la primera vegada que s'ha recuperat dos diplomes tan antics, del segle IX, i originals”, expliquen els investigadors. Aquesta circumstància s'ha pogut donar per la sensibilitat cultural i social dels seus propietaris, Mireia Font i Jesús Sànchez, que els han dipositat a l'Arxiu Comarcal del Pallars Sobirà.

L'objectiu de les col·leccions Chartae Latinae Antiquiores és recollir tots els documents originals del segle IX o anteriors d'Europa en una edició fidel que comprèn l'estudi paleogràfic –lectura, transcripció i datació–, diplomàtic –autenticitat– i, si s'escau, històric i cultural, junt amb una reproducció fotogràfica a mida natural.