La Paeria aprova el pressupost del 2020 entre retrets de l'oposició per l'augment d'impostos

Els comptes ascendeixen a 164,3 milions, un 2,7% menys que els actuals, i preveuen destinar 5,1 a inversions

Miquel Pueyo, alcalde de Lleida
Miquel Pueyo, alcalde de Lleida | ACN
09 de desembre del 2019
Actualitzat el 10 de desembre a les 10:27h
El Ple de l'Ajuntament de Lleida ha aprovat el pressupost per al 2020, amb els vots favorables de les tres formacions que integren el govern municipal i entre retrets de les forces de l'oposició, que han carregat les tintes contra l'executiu de Miquel Pueyo per l'augment de taxes i la nova modificació del cartipàs.

Des d'ERC, JxCat Lleida i el Comú han defensat que es tracta d'un pressupost de "contenció", tenint en compte el deute municipal, i "realista", pel que fa a la previsió d'ingressos i despeses . El PSC, Cs i PP han rebutjat els comptes i els qualificat de "poc ambiciosos i mancats de visió de ciutat" i han criticat la caiguda de la partida d'inversions.

El pressupost ascendeix a 164,3 milions d'euros, un 2,7% menys que l'actual (168,7 milions), i preveu destinar 5,1 milions d'euros a inversions, respecte als 13,1 milions pressupostats el 2019. Destaca l'aposta pel microurbanisme i l'aportació d'1,2 milions per a la construcció de l'escola de Pinyana, partida que ha rebut les crítiques de l'oposició en considerar que suposa "condonar deute a la Generalitat".
 
El pressupost ascendeix a un import total de 164.333.353,60 euros i "adapta les despeses als ingressos reals de l'Ajuntament i no infla les previsions", segons ha dit la sisena tinenta d'alcalde i regidora d'Hisenda, Montse Pifarré (ERC). Així mateix, ha justificat l'aposta per la "contenció" de la despesa per fer front a la situació financera i al deute municipal de 175 milions d'euros, arguments que també han defensat els altres dos grups del govern municipal, JxCat Lleida i el Comú.

Quant a les polítiques concretes, ´prioritza una "aposta decidida" per la transició ecològica, amb la incorporació d'un tècnic de lluita contra el canvi climàtic i la instal·lació de panells fotovoltaics a teulades públiques; els serveis socials, incentivant les polítiques d'habitatge amb l'entrada de nous pisos a l'Ajuntament; la creació de la bústia ètica d'alerta ciutadana i denúncia de la corrupció, l'elaboració d'un codi ètic i la publicació de totes les factures municipals; la promoció del microurbanisme de proximitat; l'aposta pel civisme, i la creació d'un pla de treball amb noves formes de participació, mediació i pacte per millorar la convivència.

Aquest "realisme" en la previsió d'ingressos farà que el pressupost de 2020 sigui inferior en 4,5 milions al del 2019 (-2,7%), amb un descens especialment marcat de 2,5 milions en la plusvàlua, tenint en compte la controvèrsia legal al respecte, i en la previsió de venda de solars, que queda en 1,6 milions, segons ha assenyalat Pifarré.