Neix a Lleida una plataforma que posa en contacte gratuïtament artistes i locals interessats a exposar

Zirkulo ja compta amb una setantena d'usuaris i ha fet possible exposicions en dos bars, una llibreria i una clínica dental

L'impulsor de Zirkulo, Javi Martín, davant de fotografies que ha exposat
L'impulsor de Zirkulo, Javi Martín, davant de fotografies que ha exposat | ACN
Redacció
05 de desembre del 2019
Actualitzat a les 12:16h
Els artistes emergents o amateurs es troben sovint amb dificultats a l'hora d'exposar les seves obres al públic. Amb la voluntat de donar-los visibilitat, ha nascut a Lleida la plataforma gratuïta Zirkulo, que posa en contacte artistes i locals interessats a fer exposicions temporals. Els artistes hi aporten les seves obres i els locals l'espai on exposar-les.

La plataforma els ofereix un lloc on trobar-se però són els usuaris els que es posen en contacte entre ells per exposar. Zirkulo es va posar en marxa al setembre i ja compta amb 13 locals i 53 artistes inscrits, la majoria d'ells lleidatans, tot i que també hi ha de Fraga, Vic o Santa Coloma de Farners. En dos mesos s'han tancat quatre exposicions de fotografia i pintura, en dos bars, una llibreria i una clínica dental a Lleida. També estan donats d'alta a la plataforma una barberia o un espai de "coworkig", entre d'altres.

La primera exposició es va fer al mes d'octubre a la vermuteria 'El Carrincló', al Centre Històric de Lleida. Durant tres setmanes José Luís Nieto va vestir les parets del local amb les seves pintures geomètriques.

Després va ser el bar "QR" del Parc Científic i Tecnològic de Gardeny que va penjar el 18 de novembre les instantànies del fotògraf Óscar Buetas, que hi seran fins a finals d'any. El 25 de novembre l'impulsor de Zirkulo, Javi Martín, va ser l'escollit per la Clínica Rubianes del barri de Cappont de Lleida per decorar les parets de la seva sala d'espera amb unes fotografies fetes a Cuba i aquest dilluns 2 de desembre la llibreria "La Sabateria" del Centre Històric de Lleida ha acollit l'exposició efímera de l'artista Jordi Fuentes feta amb cianotípia.

Tal com explica l'impulsor de la plataforma, són els locals i els artistes els que s'han de donar l'alta i pujar fotografies de les seves obres o espais. Un cop formen part de la plataforma, es busquen entre ells i acorden les condicions, com ara quina obra exposar o durant quant de temps.

Javi Martín explica que Zirkulo s'ha estat pensant i creant des de fa uns vuit anys, quan es va adonar que faltaven espais per poder exposar les seves fotografies i va decidir posar-hi remei. "Hi ha molts espais amb parets buides i molts creadors que volen donar a conèixer la seva obra, però faltava un lloc on es poguessin trobar tots", explica.

Va optar pel nom de 'Zirkulo' perquè considera que amb l'exposició de les obres es "tanca el cercle" de la creació. Martín afegeix que aquest és un primer pas i que el seu objectiu és ampliar en un futur les possibilitats des de la pàgina web per tal d'ajudar els artistes a vendre les seves obres, ja sigui directament als locals mentre estan exposades o a través d'una botiga on-line a la pàgina web.