Recerca

Una recerca de la UdL descobreix un augment de la supervivència en ratolins afectats d'ELA

Es fa a través d'un àcid gras

per Redacció , 2 de desembre de 2019 a les 17:21 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 2 de desembre de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Investigadors de la Universitat de Lleida (UdL) i l'IRBLleida han descobert les propietats protectores d'un àcid gras de la família omega-3 per al tractament d'un ratolí que modela l'Esclerosi Lateral Amiotròfica (ELA). Es tracta de l'àcid decosahexaenoic (DHA), implicat en funcions claus del sistema nerviós. Els resultats de la recerca, publicats a la revista Neurotherapeutics, revelen que el DHA incrementa la supervivència i endarrereix la disfunció motora en ratolins mascles.

Tot i que en humans l'ELA no es considera una malaltia lligada a gènere, és més freqüent al sexe masculí, amb una proporció de dos a un. L'estudi, desenvolupat per l'investigador Pascual Torres, està liderat pels professors de la Facultat de Medicina de la UdL i membres del grup de recerca de Fisiopatologia Metabòlica de l'IRBLleida Victòria Ayala i Manel Portero.

 
Utilitzant ratolins modificats genèticament, han provat un suplement d'aquest àcid gras en la dieta i han comprovat que augmenta la supervivència del ratolí mascle en un 7%; uns 10 dies de mitjana, que extrapolat a l'humà podria significar uns deu mesos de temps de vida.

La dieta enriquida amb DHA també mitiga els marcadors d'estrès oxidatiu a la medul·la espinal, retarda la disfunció motora i evita la pèrdua de pes associada a la deterioració de les neurones motores. En el cas de les femelles, no hi ha un increment de la supervivència, tot i que sí que han observat canvis en els índexs antiinflamatoris.

 

Participació