«Incloure tres reines magues a les cavalcades enriqueix la tradició popular»

El rector d'Albesa veu amb bons ulls que el municipi tingui tres dones a la cavalcada

Imatge del Rei Melcior
Imatge del Rei Melcior | Juanma Peláez / ND
02 de desembre del 2019
Actualitzat a la 13:22h
El municipi d'Albesa tindrà enguany una cavalcada especial amb tres reis i tres reines. El col·lectiu de joves d'aquesta la localitat de la Noguera ha decidit fer aquesta proposta al consistori i a la parròquia, que ho ha vist amb bons ulls; "La figura de la dona ha estat present sempre i de manera important a l'església, i que ara es sumin tres reines enriqueix la tradició popular", assegura el rector Alfons Velásquez.

En declaracions a aquest diari, el capellà apunta que l'església ha d'estar "en sintonia amb els nous temps" i assegura que la figura femenina encaixa bé en una cavalcada. "La tradició es va configurant amb els anys, i de la mateixa manera que van incloure patges, que no surten als textos bíblics, també es poden introduir reines", diu el mossèn. 

En aquest sentit es remet als textos bíblics per indicar que no es concreta el gènere dels "savis" d'Orient que van anar a adorar l'infant Jesús a Betlem; "Diu que eren savis, però no que eren tres ni que fossin homes", diu el sacerdot. De fet, es dedueix que eren tres pels regals que s'esmenten. Or, encens i mirra.

D'aquest relat s'extreu el nombre i també que eren reis, ja que els obsequis eren propis de reialeses. Aquest apunt es rebla als textos d'Isaïses, que al capítol 60 parla dels savis d'Orient com a "reis".