El Govern diu que la situació als pobles i camins afectats pel temporal està «normalitzada»

Es continua treballant per fer un balanç dels danys, que en el cas dels aportats pels ajuntaments és de més de 5 milions

L'aigua annegant el municipi de l'Albi
L'aigua annegant el municipi de l'Albi | ND
Redacció
29 de novembre del 2019
Actualitzat a la 13:27h
La situació als nuclis urbans i accessos com carreteres i camins dels municipis de Ponent que es van veure afectats pels aiguats de fa un mes està "normalitzada", segons les impressions recollides pel delegat del Govern a Lleida, Ramon Farré, durant una reunió de seguiment amb diferents institucions del territori.

Partint de la base que encara queda molta feina per fer i que el procés serà llarg, es continua treballant per fer una avaluació acurada dels danys econòmics que van provocar aquestes inundacions, que en el cas dels que han aportar els ajuntaments és de 5,1 milions. Els ajuts que es demanen a institucions com la subdelegació del govern espanyol podrien arribar en sis mesos mentre que a través d'assegurances es pot cobrar abans.

Farré ha explicat que la reunió s'ha fet amb "el compromís" adoptat per posar damunt la taula tota la informació recollida respecte els danys un mes després dels aiguats. En aquest sentit, ha assenyalat que han aconseguit una "aproximació prou forta" de les peticions i valoracions de danys que han fet els diferents ajuntaments i ens locals. A la reunió hi havia també el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, el subdelegat del govern espanyol a Lleida, José Crespín, i els presidents dels consells de l'Urgell, el Pla d'Urgell, les Garrigues i la Segarra, entre d'altres.

Farré ha assegurat que la impressió percebuda en general després de la reunió és que en aquest darrer mes "s'ha actuat ràpid" en les qüestions que suposaven els impediments d'accés i pas tant a nuclis urbans com als camins dels termes municipals, i que calia fer per "raons d'emergència", com és el cas de l'inici de la collita de l'oliva.

En aquest sentit, Farré ha apuntat que això es pot apreciar també als nuclis urbans, com per exemple el de l'Albi, un dels municipis més afectat per les inundacions, on si bé encara es pot apreciar fins on va arribar l'aigua, la situació s'ha normalitzat. Així mateix, s'està treballant a les lleres dels rius, i a dia d'avui, "els camins són transitables" tot i que no com ho havien estat abans del temporal, ja que els actuacions que s'han fet són de forma "provisional".