​La temporada d'esquí al Pirineu arrenca aquest divendres amb bones perspectives

Port Ainé obre aquest divendres amb una jornada de portes obertes i Espot i Tavascan ho faran el dia 6

Redacció
27 de novembre del 2019
Actualitzat a les 16:47h
Imatge d'un telecadira de Baqueira
Imatge d'un telecadira de Baqueira | ACN
La nova temporada d'esquí al Pirineu de Lleida es presenta amb unes expectatives molt bones gràcies a les nevades intenses d'aquest mes de novembre, després d'una "nefasta" temporada l'any passat. Ho han assegurat els responsables de les onze estacions lleidatanes aquest dimarts en la presentació de la nova temporada a la Diputació de Lleida.

Les nevades han permès d'una banda avançar l'inici de la campanya a les estacions d'esquí nòrdic del Pirineu de Lleida i al complex de Baqueira Beret. La resta ho faran a partir d'aquest cap de setmana amb la seguretat que totes estaran en ple funcionament de cara al pont de la Constitució. Aquesta temporada s'han invertit vint milions d'euros i s'ha apostat per ser més "sostenibles". L'objectiu és superar els 1.350.000 forfets venuts i aconseguir el millor resultat dels darrers tretze anys.

Les onze estacions d'esquí del Pirineu de Lleida ofereixen 497 km esquiables, amb 246 pistes d'alpí i nombrosos itineraris de nòrdic, 110.584 passatgers/hora, 80 remuntadors, més de 159 quilòmetres de superfície innivada als complexos d’alpí amb 1.476 canons de neu, 143 quilòmetres de circuits de raquetes, més de 900 monitors i unes 26.000 places d'allotjament, al marge de les segones residències.

És per tot això, asseguren des del Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida, que el Pirineu lleidatà continua representant una de les millors ofertes de neu de l'Estat que es completa amb una oferta d'activitats programades per 125 empreses especialitzades en els esports hivernals.
 

Foto de família dels representants de l’esquí lleidatà. Foto: ACN


Les estacions d'esquí del Pirineu de Lleida van rebre la temporada passada el 63,50% dels aficionats que van esquiar a Catalunya i el 23,40% dels que ho van fer als complexos del conjunt de l'estat espanyol. Tot i això, l'any passat no va ser un bon any, tal com han reconegut els responsables de les estacions d'esquí lleidatanes, per culpa principalment de la meteorologia.

Per la Diputació de Lleida, l'impacte econòmic que generen les estacions al territori que les acull és essencial pel desenvolupament de les Terres de Lleida i perquè la gent que ho vulgui, pugui viure al Pirineu. El president de la Diputació, Joan Talarn, ha qualificat la neu com a "l'or blanc" del territori i ha alertat que "hem de tornar a la natura allò que ens dona". En aquest sentit, ha fet una crida a aturar el canvi climàtic. 

Port Ainé obre aquest divendres

Port Ainé serà la primera estació d’esquí alpí del Pallars en obrir la temporada. Ho farà aquest divendres en una jornada de portes obertes amb forfet gratuït després de ser escollida, aquest any 2019 pel diari britànic The Guardian com la millor estació petita d'Europa. L’estació d’Espot, en canvi, té previst obrir el dia 6 de desembre, un cop finalitzin els treballs de construcció del nou telecadira la Roca.

El director de Port Ainé i Espot Esquí, Xavier Bigordà, ha explicat que també estan apostant per la sostenibilitat. Pel que fa a inversions, han substituït el telecadira la Roca d'Espot i han fet possible un accés automàtic mans lliures a les pistes. Com a novetats d'aquesta temporada han creat un paquet d'excursions amb màquines a Espot des de la cota 1.500 a la cota 2.000, que inclourà sopar i visionat del cel estrellat a Espot. A Port Ainé s'hi podrà accedir per contemplar el paisatge en 360 graus al Pic de l'Orri.
 

Estat actual de les obres al telecadira la Roca d’Espot. Foto: ACN


Finalment, el cap d'explotació de Tavascan, Victor Perisè, ha reconegut que són els més petits però que el seu "fort" és que són un refugi per a aquells que busquen tranquil·litat, sense fer cues. Els seus usuaris són majoritàriament freerides i també el públic familiar. "Hi ha famílies que volen que els nens aprenguin a esquiar i a la nostra estació no es perden mai perquè només tenim una pista", ha dit.

Perisè ha recordat que l'any passat va ser un "desastre" perquè depenen al 100% de la climatologia i no van poder obrir fins al 26 de gener. "Enguany, però, tenim neu i obrirem pel pont del 6 de desembre", ha dit. D'entre les novetats, a Tavascan estan millorant els quatre itineraris de raquetes de neu per a tots els públics que permeti fer una ruta interpretada i ensenyar la fauna de l'Alt Pirineu.