Exportacions

Creix un 15% el volum de certificacions per exportar fruita des de Lleida

Amb la previsió de la sortida del Regne Unit de la Unió Europea es preveu que aquesta xifra es pugui arribar a triplicar

per Redacció , 27 de novembre de 2019 a les 12:42 |
Una empresa de fruita de Lleida | ACN
El nombre de certificacions per a l'exportació de fruita dolça des de la Unitat d'Agricultura de la subdelegació del govern espanyol a Lleida des del gener fins al novembre ha estat de 2.026, un 15% més que l'any passat.

Es tracta de certificacions per enviar a la fruita de la demarcació de Lleida, la Franja de Ponent i la vall de l'Ebre a tercers països i suposen unes 40.000 tones de fruita que representen un valor estimat que s'aproxima als 40 MEUR. El responsable de la unitat, Jaume Bancs, ha assegurat que amb la sortida del Regne Unit de la Unió Europea, aquest volum de certificacions es podria arribar a triplicar, la qual cosa vol dir que s'arribarien a fer de l'odre de 7.000 a 8.000 certificacions a l'any.


El subdelegat del govern espanyol a Lleida, José Crespín, ha explicat que el 53% de les certificacions per exportació es fan entre els mesos de juliol i setembre, que és quan es concentra la major activitat de la campanya de la fruita i quan s'envien varietats que tenen poc marge de conservació com ara fruites de pinyol com la nectarina i el préssec. L'any passat, durant el mateix període del qual s'han donat dades aquest dimecres es van fer un total de 1.767 certificacions.

El responsable de la Unitat d'Agricultura de la subdelegació, Jaume Bancs, ha explicat que Lleida està considerat com un "punt d'alta intensitat" en la producció de fruita i per això, tota la fruita que surt del vall de l'Ebre i la Franja de Ponent també passa a través d'aquest procediment burocràtic per Lleida abans de ser enviada cap a països tercers.


En aquest sentit, Bancs ha explicat que les exportacions mantenen "destinacions preferents" i que el primer destí és Brasil amb un 31% del volum de la fruita total que es certifica. Els països Àrabs i Aràbia Saudí suma un 12% del volum de les certificacions i Israel, que és el principal país consumidor de fruita de llavor, també compta amb un 12% d'exportacions. Països com Egipte, Senegal i Costa de Marfil sumen un 15% i els EUA un 7,2%. Les certificacions que emet la unitat també són per enviar fruita a països com Qatar, Xipre, el Líban o Jordània, entre d'altres.

Bancs ha destacat que el "producte estrella" continua sent la fruita dos (un 60% del total) amb la nectarina al capdavant, una fruita que concentra la seva exportació els primers tres mesos del període perquè té problemes de conservació.


El període d'exportació de la fruita de llavor (un 40% del total) s'allarga fins al gener o el febrer perquè "té una conservació molt bona". Es tracta principalment de peres de les varietats 'blanquilla' i 'ercolina' i de pomes 'grani smith' així com varietats vermelles. Segons Bancs, aquest 2019 ha estat un bon any respecte l'any passat perquè les pluges de la primavera han afavorit la producció amb un "creixement considerable".

 

Participació