Demanen que s'aturi el reglament d'armes per reforçar els Agents Rurals

El sindicat IAC-CATAC afirma que el 85% de les tasques que fan no necessiten més mesures que les actuals i per a la resta demana que es creï un "grup especial"

Dos agents rurals amb un dron
Dos agents rurals amb un dron | ACN
Redacció
27 de novembre del 2019
Actualitzat a les 11:13h
El sindicat IAC-CATAC ha demanat que s'aturi el reglament d'armes per als Agents Rurals, tot recordant que no es tracta d'un cos policial. La formació considera "fals" l'argument que les armes donaran seguretat a les tasques ordinàries, i subratlla que segons els estudis de prevenció de riscos, per al 85% d'aquestes feines "no calen més mesures de seguretat" que les actuals.

En tot cas, per a les tasques on sí podrien caldre armes, IAC-CATAC proposa que es creï un "grup especial", a imatge del que tenen altres cossos europeus d'agents rurals, aprofitant la previsió d'ampliar els efectius a 800 persones des d'ara i fins al 2026. A banda, la formació considera "il·legal" rebaixar el sou als funcionaris que no superin les proves per dur armes.

A banda d'aquestes consideracions, IAC-CATAC creu que fins ara "no s'han tingut en compte" totes les parts implicades ni s'han fet estudis "seriosos" que "justifiquin" la necessitat que el cos porti armes. Afirma que tampoc està determinat, en cas que es considerés que són necessàries, "en quines tasques concretes". I lamenta que no s'hagi considerat "en cap moment" els "riscos associats" a la introducció d'armes al cos.

El sindicat entén que el reglament reacciona a uns fets "molt desgraciats i dolorosos" –la mort a trets de dos agents a Aspa (Segrià) el 21 de gener del 2017- però alerta que, precisament per això, "no s'ha fet amb l'objectivitat i racionalitat necessàries".

Al contrari, opina que s'ha elaborat "en calent, deixant-se portar pels sentiments i les pressions provocades per una querella criminal interposada contra onze alts càrrecs del Departament". I en aquestes circumstàncies considera que "no es poden prendre decisions correctes".