La Paeria presenta un pressupost de 164,3 milions i en destina cinc a inversions

Els comptes preveuen 1,2 milions a la construcció de l'escola de Pinyana i també aposten pel microurbanisme

Redacció
26 de novembre del 2019
Actualitzat a les 18:18h
Imatge de la presentació dels pressupostos
Imatge de la presentació dels pressupostos | ACN
El govern de l'Ajuntament de Lleida planteja un pressupost municipal per al 2020 de 164,3 milions d'euros, gairebé 4,5 milions inferior a l'actual.

La partida que més cau és la dedicada a inversions en què es preveu destinar 5,1 milions d'euros. Destaca l'aportació d'1,2 milions per iniciar la construcció de l'escola de Pinyana, així com l'aposta pel microurbanisme, entre altres actuacions. Des d'ERC, JxCat Lleida i el Comú també han reiterat l'aposta pel nou Museu Morera i el Pla de l'Estació.

Segons el govern, són uns comptes "marcats per la situació econòmica i financera" de la Paeria, davant el deute de 175 milions d'euros. Així, el qualifiquen com un pressupost de "contenció, realista tant en la previsió d'ingressos com en la de despeses" i que "obre la porta a un model de gestió responsable, transparent i eficaç".

El nou govern pretén "posar ordre" en les despeses municipals

La voluntat de la Paeria per a l'any 2020 és "posar ordre en les despeses", renegociar el deute i reduir l'endeutament per a "sembrar de cara al futur". Per fer-ho, el pressupost redueix totes les que poden considerar-se "supèrflues", com són "les protocol·làries, l'aparcament gratuït per als regidors, la revista municipal i àpats i torronades". L'alcalde ha reconegut que aquesta contenció tindrà uns efectes sobre gairebé tots els serveis públics de l'Ajuntament i sobre les entitats i associacions que treballen amb la Paeria" i "i els ho haurem d'explicar responsablement".

A la vegada, el pressupost vol "sembrar les llavors d'un nou model de governança" que vol implantar el govern municipal, amb una "gestió responsable, transparent i eficaç". Això es concretarà en un Pla d'Acció Municipal (PAM) que es presentarà a la primavera i que definirà l'acció de govern, ha indicat Pueyo.

Quant a les polítiques concretes, les prioritats seran una "aposta decidida" per la transició ecològica, amb la incorporació d'un tècnic de lluita contra el canvi climàtic i la instal·lació de panells fotovoltaics a teulades públiques; els serveis socials, incentivant les polítiques d'habitatge amb l'entrada de nous pisos a l'Ajuntament; la creació de la bústia ètica d'alerta ciutadana i denúncia de la corrupció, l'elaboració d'un codi ètic i la publicació de totes les factures municipals; la promoció del microurbanisme de proximitat; i l'aposta pel civisme, amb la incorporació de 32 nous agents de la Guàrdia Urbana i la creació d'un pla de treball amb noves formes de participació, mediació i pacte per millorar la convivència.