Josep Vallverdú, medalla d'or de la Generalitat

El Govern destaca a Vallverdú per la tasca com a narrador, poeta, dramaturg, lingüista, traductor i assagista

Josep Vallverdú, a Balaguer
Josep Vallverdú, a Balaguer | ACN
Redacció
26 de novembre del 2019
Actualitzat a la 13:27h
El Govern ha atogat la Medalla d’Or de la Generalitat a Catalunya a l'escriptor lleidatà resident a Balaguer Josep Vallverdú per les seva destacada trajectòria professional. L’executiu destaca a Vallverdú per la tasca com a narrador, poeta, dramaturg, lingüista, traductor i assagista, especialment en el món de la literatura infantil. Aquest guardó és la màxima distinció honorífica que atorga la Generalitat. El Govern també ha destacat la tasca d'Anna M Cabré.

Referent en el món de les lletres catalanes, Josep Vallverdú és autor d’una prolífica i diversificada obra, especialment de reconeguda trajectòria en la literatura infantil. Nascut a Lleida el 1923, estudia l’educació primària al Col·legi dels Maristes de Lleida. L’any 1940 la família es trasllada a Barcelona, on cursa el batxillerat on ja mostra la seva tendència a les lletres i destaca en la recitació i amb la seva habilitat per al dibuix artístic. L’any 1941 ingressa a la Facultat de Filosofia i Lletres de la Universitat de Barcelona, on manté relacions amb resistents culturals.

Es llicencia l’any 1945 en l’especialitat de Filologia Clàssica, amb Premi Extraordinari. De 1949 a 1956 s’estableix a Sant Feliu de Guíxols, on treballa com a gestor cultural i escriu les primeres novel·les i traduccions. El 1956 retorna a Ponent. Exerceix la docència a l’Institut Laboral de Balaguer (1956-1959) i a Lleida (1959-1970), on es dedica també a les traduccions, col·labora amb Òmnium Cultural i rep els primers premis literaris.

En el període de 1970 a 1988 resideix a Puiggròs, exerceix la docència a les Borges Blanques, i crea una gran producció literària, d’entre els quals destaca el popular Rovelló.