Tres donants en un sol dia a l'Arnau de Vilanova propicien quinze trasplantaments

Els òrgans han permès atendre a tretze persones en llista d'espera, algunes d'elles en situació d'extrema urgència

Part de l'equip de l'Hospital Arnau
Part de l'equip de l'Hospital Arnau | Arnau de Vilanova
Redacció
26 de novembre del 2019
Actualitzat a les 10:56h
Tres donants d'òrgans a l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida en un interval de només 24 hores han permès efectuar quinze trasplantaments a principis d'aquest mes de novembre. Els òrgans s'han distribuït per diferents equipaments de Barcelona, Madrid i València i han permès fer intervenir a tretze persones en llista d'espera, algunes d'elles en situació d'extrema urgència.

D'aquesta manera, s'han pogut practicar cinc trasplantaments de ronyó, dos de cor, dos de fetge, dos pulmonars, un renopancreàtic i un de bipulmonar. Aquesta situació posa de manifest la capacitat de planificació, gestió i treball en equip de tots els implicats en les donacions i trasplantaments d'òrgans, tal com han explicat des del centre hospitalari.

Fins al mes d'octubre de 2019, s'han realitzat a Catalunya 853 trasplantaments, un 16% més que en el mateix període de 2018. Aquests trasplantaments s'han pogut fer gràcies a 322 donants (onze dels quals eren a Lleida), els quals han permès incrementar la xifra de trasplantaments així com la incorporació de nous programes, com ara la donació en asistòlia controlada (a cor parat).

El 2018, l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova va registrar un total de quinze donants d'òrgans; una dada que triplicava la que es va registrar el 2017, que va ser de cinc. La coordinadora de transplantaments del centre hospitalari lleidatà, Mariona Badia, afirma que "sense la solidaritat, l'altruisme de les famílies i la motivació dels professionals que treballen per fer realitat el trasplantament, aquestes dades no serien possibles".

Badia assegura que “notícies com aquestes només poden esdevenir-se gràcies al compromís de la gent". Per aquest motiu, ha afegit: "És clau que dins de cada família siguem capaços d'abordar el tema de la donació manifestant la nostra voluntat als familiars per facilitar, d'aquesta manera, la decisió de la donació en moments particularment difícils".