Ajuntaments lleidatans demanen resoldre «l'estrès» de l'augment de població per la campanya de la fruita

Enguany s'han fet més de 46.000 contractes per treballar al camp, un 7,8% més d'altes a la Seguretat Social

Redacció
26 de novembre del 2019
Actualitzat a les 10:12h
Dos temporers durant la campanya de la fruita
Dos temporers durant la campanya de la fruita | ACN
Institucions, sindicats i empreses han fet balanç aquest dilluns de la campanya de la fruita d'aquest estiu i han conclòs que una de les principals preocupacions és "l'estrès" que suposa per als municipis de Ponent l'augment de la població per l'arribada de temporers que volen treballar al camp.

El delegat del Govern a Lleida, Ramon Farré, ha remarcat que la campanya ha anat "bé en general", però que un any més han fet falta més allotjaments per als temporers. Hi ha hagut més contractacions amb un 7,8% més d'altes a la Seguretat Social. El sindicat agrícola Asaja ha lamentat que l'increment dels costos laborals dels treballadors ha estat de 25% i per contra, la UGT ha alertat d'un empitjorament de les condicions laborals.

Ramon Farré ha explicat després de la reunió que els ajuntaments han traslladat "l'estrès notable" que pateixen durant els mesos que dura la campanya de la fruita per l'increment de població dels seus municipis i la necessitat de disposar de serveis bàsics per atendre aquesta situació.

Farré també ha dit que un any més, també s'ha constatat la falta d'allotjament per a temporers i que calen recursos per refer els albergs que hi ha i fer-n'hi de nous. Segons Farré, en aquells municipis on hi ha allotjaments regularitzats "la campanya flueix amb una certa normalitat".

El delegat del Govern ha explicat que una vegada recollides totes les conclusions del balanç es farà una avaluació de com ha anat la campanya de la fruita i que es traslladarà a les conselleries "perquè prenguin les decisions oportunes". L'increment de la producció de fruita i l'absència de pedregades han derivat en una pujada dels contractes. Segons Farré se n'han fet més de 46.000, uns 4.000 més que l'any passat, xifra que suposa que les altes a la Seguretat Social han pujat un 7,8%.

Discrepàncies entre sindicats per la situació laborals dels temporers

El president del sindicat agrícola Asaja a Lleida, Pere Roqué, ha lamentat que enguany els pagesos han patit una pujada del 25% dels costos laborals en comparació amb la campanya del 2018. Així mateix ha alertat que si el govern espanyol apuja el Salari Mínim Interprofessional més d'un 10% i els preus de la fuita continuen entre els 18 i 20 cèntims el quilo, continuaran venent "a pèrdues" i això podria suposar que en tres anys desapareguin més d'un 40% de les explotacions de fruita dolça.

En aquest sentit, els sindicats agrícoles han demanat compensacions en forma de mesures fiscals com bonificacions a la Seguretat Social.