​El Govern vol que les estacions d'esquí es converteixin en porta d'entrada als parcs naturals

La ubicació d'un mirador nocturn a la cota 2.000 d'Espot és una de les primeres accions que es materialitzarà del conveni

Imatge del telecadira d'Espot
Imatge del telecadira d'Espot | Arxiu
Redacció
25 de novembre del 2019
Actualitzat a les 10:33h
La secretària de Medi Ambient del Departament de Territori i Sostenibilitat, Marta Subirà, i el president de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), Ricard Font, han signat aquest divendres a Tremp dos convenis per concretar accions de promoció conjunta en l’àmbit del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici i el Parc Natural de l’Alt Pirineu, i les estacions de muntanya d’Espot i Port Ainé.

Font ha expressat el desig que els dos complexos es converteixin en les portes d'entrada al Parc Nacional d’Aigüestortes, pel que fa a Espot, i al Parc Natural de l'Alt Pirineu des de Port Ainé. Una de les primeres accions que es portarà a terme és la instal·lació d'un nou mirador a la cota 2.000 de l'estació d’Espot, des d’on es podrà observar el cel nocturn Starlight del Parc Nacional d'Aigüestortes. El mirador s’ubicarà a una àrea annexa a la cafeteria de l’estació.

Entre les accions que efectuarà el Parc Natural de l’Alt Pirineu a l'estació de Port Ainé destaca la creació d'un expositor amb un tall d'avet centenari, amb informació sobre l'exemplar i l'espècie derivades d’un estudi dendomètric de l'arbre, que durà a terme el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (CTFC). Es tracta d’un avet d’uns 350 anys que es va haver de tallar a la carretera d’accés a l’estació per seguretat i que es col·locarà a l’entrada de l’hotel de Port Ainé. 

A l’estació de Rialp, a més, s’instal·larà un ecocomptador dels vehicles que accedeixen als aparcaments de l’estació de Port Ainé i la zona del Massís de l’Orri. Es tracta d’un aparell per comptar de manera automàtica els vehicles que accedeixen a l'estació i a la Vall de Santa Magdalena, dins l’àmbit del Parc Natural. Permetrà a l'estació disposar de les dades d'afluència i millorar el recompte de visitants de l’estació per dissenyar millor la gestió dels seus aparcaments.
 

Cendrer dissenyat per distribuir entre els clients de Port Ainé. Foto: Territori


Aquests convenis també inclouen jornades formatives als treballadors d'aquests complexos hivernals perquè contribueixin a conscienciar els esquiadors de la importància d'evitar zones sensibles amb determinades espècies i de ser respectuosos amb la natura. A més, el Parc Natural i l'estació de Port Ainé han treballat conjuntament per a distribuir gratuïtament un nou cendrer ecològic als esquiadors i facilitar que no es llencin burilles a l'entorn natural.

Inversió de 20.500 euros

Subirà ha destacat que “volem impulsar el coneixement i la divulgació del medi natural de Catalunya entre els visitants dels parcs naturals”, i ha posat en valor la col·laboració amb FGC, per “donar a conèixer als visitants que arriben a les estacions de muntanya buscant esport i aventura que hi ha moltes més coses, que estan en un entorn envoltat de natura i biodiversitat”. Així,  “l’experiència és més rica i plena i la compartiran més”, ha apuntat.

Per la seva banda, Ricard Font, ha destacat que “les estacions d’FGC són socis i porta d’entrada dels parcs naturals i volen desenvolupar una estratègia que té a veure amb els valors del paisatge, la natura, l’esport, la gastronomia de km 0, el desenvolupament econòmic del territori i la desestacionalització, una oferta de 360 graus els 365 dies de l’any”.
 

Subirà i Font signant aquest divendres els convenis. Foto: ACN


Els acords signats suposaran una inversió global de gairebé 20.500 euros, que anirà a càrrec del Departament de Territori (48%) i d'FGC (52%). Despleguen, d’aquesta manera, l’acord marc subscrit el passat mes de febrer entre el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, i el president de Ferrocarrils, Ricard Font. En acabar la signatura, s'han alliberat dos exemplars d'esparver comú recuperats per part del Centre de Fauna de Vallcalent.