La Diputació reclama rebaixes fiscals per compensar els baixos preus de la fruita

La majoria de formacions han reclamat que, més enllà de demanar ajuts i avantatges fiscals, el que calen són mesures que "realment" garanteixin la competitivitat del sector i afavoreixin el relleu generacional al sector agrari

Redacció
21 de novembre del 2019
Actualitzat a les 16:17h
Part del govern de la Diputació de Lleida
Part del govern de la Diputació de Lleida | ACN
La Diputació de Lleida ha expressat el seu suport als productors de fruita dolça, en especial als de fruita de pinyol, davant la crisi de preus del sector en què, en algunes ocasions, han de vendre els seus productes "per sota del cost de producció". La moció, presentada per ERC, ha prosperat amb els vots de tots els grups i l'abstenció del Comú.

Tot i això, la majoria de formacions han reclamat que, més enllà de demanar ajuts i avantatges fiscals, el que calen són mesures que "realment" garanteixin la competitivitat del sector i afavoreixin el relleu generacional al sector agrari.

En concret, la moció aprovada insta el govern espanyol a oferir ajuts directes als productors per fer front als "baixos preus"; rebaixes fiscals amb mesures com ara la reducció dels mòduls de l'IRPF, i estendre al conjunt de l'Estat els ajuts per a l'arrancada de plantacions de fruita de pinyol, com els que va posar en marxa a Catalunya el Departament d'Agricultura.

També insta la conselleria a continuar aplicant el Codi de bones pràctiques entre els agents que integren la cadena agroalimentària, i a seguir treballant en campanyes per incrementar el consum de fruita dolça.

Així mateix, el text demana a les administracions competents que es vetllin pel compliment "real i efectiu" de la normativa que fixa els terminis de pagament dels productes d'alimentació; i l'establiment de les condicions "reals" perquè els pagesos i ramaders catalans puguin competir "en igualtat" pel que fa "a les exigències i als estàndards de producció" respecte als productes agraris provinents d'altres països.