Equipaments

Museus de Catalunya reclama unió per fer realitat el nou Morera

La xarxa de museus considera el centre d'art de Lleida un "projecte de ciutat" de "rellevància nacional"

per Redacció, 20 de novembre de 2019 a les 16:08 |
Reunió del comitè executiu de la xarxa de museus | ACN
Aquesta informació es va publicar originalment el 20 de novembre de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El director del Museu d'Art Jaume Morera de Lleida, Jesús Navarro, demana "posar-se tots a treballar d'una manera més decidida" per fer realitat la nova seu d'aquest equipament cultural, a l'antiga Audiència de Lleida.

Les obres d'habilitació s'han aturat perquè l'empresa encarregada de l'habilitació ha comunicat a l'Ajuntament de Lleida que els treballs són inviables amb el pressupost acordat de 4.470.000 d'euros. A més s'han trobat restes de les adoberies medievals de la ciutat, del segle XIII. El comitè executiu de la xarxa de museus de Catalunya s'ha reunit aquest dimecres a Lleida. Entre ells, el director del MNAC, Pepe Serra, que considera el nou Museu d'Art de Lleida un "projecte de ciutat" de "rellevància nacional" i demana treballar i resoldre els "entrebancs".


Jesús Navarro ha explicat a la reunió del comitè executiu de la xarxa de Museus d'Art de Catalunya que s'està treballant per incorporar les troballes arqueològiques al projecte de construcció de la nova seu del Museu per donar-li viabilitat. "No contemplem l'opció de no fer-lo", ha respost preguntat pels "entrebancs" trobats. Navarro ha recordat que fa molts anys que hi treballen i "independentment dels entrebancs tècnics o de peticions de l'empresa", assegura, segueixen treballant per fer-lo possible.

Ha reconegut que les troballes arqueològiques incrementaran l'obra, però ha recordat que aquesta opció ja es preveia a la licitació. És per això, ha dit, que aquest escenari "no hauria de ser un entrebanc per solucionar la manca de seu del Museu".


El director del Morera s'ha mostrat "convençut" que el nou equip de govern de la Paeria donarà una resposta "adequada" perquè el nou museu sigui una realitat el més aviat possible ja que "és un projecte de ciutat, llargament perseguit per les institucions i la societat civil".

Per la seva banda, el director del Museu d'Art de Catalunya, Pepe Serra, ha destacat que el Museu Morera es "molt important" en la planificació museística de Lleida però també de Catalunya ja que té una configuració "rellevant a nivell nacional". "No tenim cap dubte sobre la necessitat i la rellevància d'aquest projecte", ha dit.


Serra ha reconegut que en equipaments culturals "d'entrebancs sempre n'hi ha una muntanya", però els entrebancs "es treballen i es resolen", ha dit ja que el Morera té un paper imprescindible en el pla de Museus que s'acaba d'aprovar ja que "és un dels actius més importants de la ciutat i del país". Serra ha destacat que ho demostra el fet que el projecte de la nova seu del Museu d'Art de Lleida ha aconseguit diners municipals, de la Generalitat, estatals i europeus, una fita "dificilíssima". A més, entén que la trobada arqueològica és "fantàstica", i no pas cap problema, perquè "afegirà valor al lloc".

La Unió Temporal d'Empreses (UTE) Museu d'Art de Lleida, que integren les empreses Benito Arnó, Acsa (Sorigué) i Romero Polo, va comunicar a l'abril a la Paeria que les obres de l'esperat Museu Morera eren inviables amb el pressupost acordat de 4.470.000 d'euros. La Paeria ha demanat "temps" per avaluar la situació.

 

Participació