28 doctorands de la UdL, sense contracte després d'esgotar el tercer any tot i no haver finalitzat la tesi

Doctorands en Lluita reclama que s'apliqui l'ampliació fins a un quart any prevista en el Reial Decret aprovat al març per l'Estat

Redacció
15 de novembre del 2019
Actualitzat a les 16:29h
28 doctorands de la Universitat de Lleida (UdL) s'han quedat sense contracte laboral aquest divendres, després d'haver esgotat el tercer any pel qual havien estat contractats per la universitat lleidatana malgrat no haver finalitzat encara la seva tesi. D'aquesta manera, es veuran obligats a continuar els seus projectes d'investigació cobrant de l'atur.

Així ho ha denunciat aquest divendres Doctorands en Lluita UdL, amb una concentració davant de l'edifici del Rectorat, que ha aplegat una desena de persones. Des d'aquest col·lectiu defensen que aquestes persones "tenen dret a un quart any per acabar la tesi", tal com preveu el Reial Decret 103/2019 aprovat per l'Estat al març. Per això, exigeixen que "es compleixi la llei" i critiquen que Govern i universitats "es passin la pilota" alhora d'atendre aquesta reivindicació.

El col·lectiu Doctorands en Lluita UdL denuncia que "no s'estan complint que part de les reivindicacions previstes al Reial Decret 103/2019 d'1 de març, pel qual es va aprovar l'Estatut del personal investigador predoctoral en formació (EPIF)". En concret, l'ampliació a un quart any dels contractes, que a Catalunya només s'ha compromès a aplicar la UAB, segons ha explicat Lara Nogueras, representant del col·lectiu.

Lamenten que "des de la UdL se'ls digui que estan a expenses del que decideixi la Generalitat", mentre, "des del Govern sostenen que les universitats tenen competències per gastar el pressupost de què disposen per allò que considerin oportú", segons Nogueras. "Es passen la pilota dels uns als altres i ningú ens dona una solució" per no aportar més finançament, ha remarcat.

En aquest sentit, un grup de doctorands ha passat la nit a l'Agència de Gestió d'Ajuts d'Universitat i Recerca (AGAUR), a Barcelona, per denunciar el que consideren un incompliment de la legislació vigent en matèria de drets laborals dels treballadors docents i investigadors de les universitats catalanes.

Una quarantena de persones, incloent membres del sindicat CGT, van ocupar dijous a la tarda la seu de l'AGAUR per reclamar un interlocutor que realment tingui competències per millorar la seva situació, després de reunir-se amb una persona de l'administració, diuen, que no tenia cap poder de decisió.

Cal recordar que la Universitat de Lleida va acordar aplicar al personal contractat predoctoral l'increment retributiu previst al Reial Decret 103/2019, que estableix per al personal contractat predoctoral una retribució bruta anual mínima de 16.127,59 euros els dos primers anys de contracte. La universitat lleidatana va acordar assumir aquesta despesa, que ascendeix a 201.600 euros anuals, a càrrec del propi pressupost. Pel que fa a l'ampliació dels contractes dels doctorands de tres a quatre anys, la UdL segueix mantenint que resta a l'espera que la Generalitat es pronunciï sobre aquest tema per al conjunt de les universitats catalanes.