La UdL homenatja l'exrector Joan Viñas

“Vam fer el que vam poder i, si no vam fer més, va ser perquè no en sabíem més”, ha assegurat Viñas

Joan Viñas, a l'esquerra de la imatge
Joan Viñas, a l'esquerra de la imatge | UdL
Redacció
14 de novembre del 2019
Actualitzat a les 9:18h
El qui fou rector de la Universitat de Lleida (UdL) del 2003 al 2011, Joan Viñas, ha rebut avui el reconeixement d’aquesta institució, que li ha dedicat el seu nom a l’Aula Magna de la Facultat de Medicina, on ha estat professor, cap de departament i degà. Un Viñas agraït i emocionat  ha manifestat humil que, amb el seu equip rectoral, “vam fer el que vam poder i, si no vam fer més, va ser perquè no en sabíem més”.

“Heu exagerat”, ha afirmat el cirurgià després d’escoltar les paraules dels convidats a intervenir a l’acte i no ha defugit parlar de la seva malaltia, el càncer, com una vivència que no li ha impedit la felicitat. “Estic al final de la meva vida acadèmica, i biològica”, ha dit, una frase dura que l’auditori ha acompanyat amb un esclafit de riure, encomanat per la seva manera d’expressar-ho. Declaradament creient, ha dedicat la seva intervenció a donar les gràcies a tothom, especialment al “pal de paller de casa meva”, la seva dona.

Per la seua part, l’actual rector de la UdL, Jaume Puy, ha destacat el merescut reconeixement a la trajectòria de Viñas per la seva dedicació, ja que la UdL va créixer i es va lligar al territori amb la seva gestió: “la seva va ser una etapa de consolidació i expansió de la Universitat”.  “Cal destacar, a més, la posada en marxa del Parc Científic i Tecnològic Agroalimentari de Lleida”, ha assenyalat.

Puy ha dedicat a Viñas paraules del seu llibre Com viure amb la malaltia. Des de l'experiència d'un metge malalt cristià. “Qui estima i és estimat, és feliç”, li ha recordat i l’ha descrit com un “exemple de bonhomia” a seguir.

L’acte ha comptat, a més, amb les intervencions de José Juan Fernández, metge traumatòleg i professor de Medicina de la UdL; Marc Antoni Broggi, metge i cirurgià, i membre del Comitè de Bioètica de Catalunya i de la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya, i Anna Casanovas, degana de la Facultat de Medicina de la UdL.

Tots tres han coincidit a comentar el tarannà de Viñas. D’una banda, Fernández ha fet un repàs per la trajectòria professional i humana del seu company i amic, i n’ha destacat la seva relació amb els pacients, propera i humana. D’altra banda, Broggi ha explicat que “es diu sovint d’un cirurgià que ha de tenir ulls d’àliga, cor de lleó i mà de donzella, i el Joan ho té” i ho ha relacionat amb el primer principi de la bioètica, “no fer mal a l’altre”. Finalment, Casanovas ha manifestat que “a partir d’ara, quan reservem l’Aula Magna Joan Viñas, portarà implícit l’agraïment per tot el que ens has donat”.

Al final de l’acte, l’esperava una sorpresa: els castellers de Lleida li han dedicat una actuació al vestíbul de la Facultat de Medicina, i ell, altra volta, ha fet pinya com un més.

Joan Viñas va nàixer a Mataró. Ha estat degà de Medicina de la UdL del 1995 al 2001 i director del departament de Cirurgia de la mateixa Facultat del 2013 al febrer  de 2019. Els seus treballs de recerca experimental i bàsica incideixen especialment en la carcinogènesi del colon i la bioètica. En l'àmbit clínic, ha estat el cap de secció de Cirurgia General de l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida, on també havia exercit de cap de l'àrea d'Urgències i del departament de Qualitat.

En l'àmbit cívic, el catedràtic ha estat president de la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya i és membre numerari del Institut d'Estudis Catalans (IEC) des de 2010. Va presidir l'associació Antisida Lleida entre els anys 1989 i 2003. Recentment, ha publicat Com viure amb la malaltia. Des de l'experiència d'un metge malalt cristià (Publicacions de l'Abadia de Montserrat, 2018).