Morir ecològicament, l'última tendència de les funeràries

L'aposta per la sostenibilitat s'evidencia en els nous models de fèretres, "sense vernissos i entapissats de fibres naturals"

Redacció
31 d'octubre del 2019
Actualitzat a les 17:09h
Urnes biològiques
Urnes biològiques | Bios Urn
Fèretres ecològics, vehicles elèctrics o urnes biodegradables. Les empreses funeràries aposten per la sostenibilitat i cementiris més petits i integrats en la natura. La incineració és una altra de les tendències funeràries, i representa gairebé un 45% del total de defuncions a Catalunya, segons l'empresa Àltima.

L’Associació de Serveis Funeraris de Catalunya (Asfuncat) aposta per fer ús d'urnes biodegradables i taüts ecològics per respectar el medi ambient. El director d'Asfuncat, Josep Maria Mons, destaca que les empreses cada vegada estan més conscienciades. “Els fèretres no porten vernissos, els entapissats són de fibres naturals, les urnes són biodegradables per si la gent les vol enterrar, i cada cop les empreses tenen més flota de vehicles elèctrics”, afirma.

Mons també destaca un canvi de tendència pel que fa a la gestió dels serveis funeraris per part de la família. “Cada vegada més, les persones deixen lligat el seu enterrament, i fins i tot pagat, per descarregar la família del mal de cap d’haver de decidir quin tipus de cerimònia fer i com pagar el servei”, ressalta.

Una de les empreses del sector que ja fa anys que aposta decididament pel respecte al medi ambient és precisament Àltima. La companyia ha dissenyat taüts de fusta ecològica que permeten la impressió d’una gran imatge a la tapa amb tinta no contaminant. La iniciativa ja està en marxa al Tanatori Ronda de Dalt de Barcelona i s’espera que les caixes es distribueixin a la resta de centres del grup en els propers mesos amb una àmplia varietat d'imatges, tant religioses com laiques.

En la mateixa línia de la sostenibilitat, al cementiri de Roques Blanques del Papiol (Baix Llobregat), Àltima ha volgut impulsar una iniciativa per potenciar la flor natural per Tots Sants. Així, el recinte oferirà gratuïtament una planta natural als usuaris que portin les flors artificials velles entre el 28 d’octubre i l’1 de novembre. L’objectiu és reduir el residu plàstic als cementiris i afavorir el compostatge a partir de la flor natural. Més enllà d'aquesta actuació concreta, les empreses del sector organitzaran activitats especials amb motiu de Tots Sants a 23 poblacions de Catalunya.

Catalunya disposa actualment de 194 instal·lacions funeràries, 96 de les quals es troben a la demarcació de Barcelona. Les empreses associades a l'Asfuncat van facturar 189,6 milions d'euros l'any passat. L'associació té 1.200 empleats, un 26% dels quals són dones. Aquesta dada evidencia el canvi de tendència de les empreses també en aquest sentit, ja que es tracta d'un sector històricament molt masculí.