Agricultura convoca els ajuts als conreus i regs afectats per l'incendi de la Ribera d'Ebre

Compten amb un import total de 772.000 euros i tenen per objectiu compensar les pèrdues provocades pel foc

Una de les masies calcinades pel foc de la Ribera d'Ebre
Una de les masies calcinades pel foc de la Ribera d'Ebre | ACN / Mar Rovira
Redacció
31 d'octubre del 2019
El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació ha convocat els ajuts de mínimis destinats a les explotacions agràries i comunitats de regants afectades per l'incendi forestal de finals del mes de juny a les comarques de la Ribera d'Ebre, les Garrigues, i el Segrià, tal com publica aquest dijous el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC).

Estos ajuts tenen un import total de 772.000 euros, i el termini de presentació de sol·licituds és de set dies hàbils des de l'endemà de la publicació de la convocatòria al DOGC. L'incendi que es va originar el 26 de juny va afectar més de 5.000 hectàrees, i va danyar greument infraestructures i béns de titularitat pública i privada.

Les explotacions agrícoles i ramaderes han perdut capacitat productiva pels danys de l'incendi sobre les plantacions, sobre el bestiar, i sobre les infraestructures de reg, imprescindibles per a assegurar la viabilitat de les explotacions. Igualment, l'incendi ha afectat les infraestructures de reg de les comunitats de regants de la zona afectada.

És per això que el Departament d'Agricultura considera necessari establir un ajut de mínims adreçat a compensar les pèrdues provocades per l'incendi a les persones titulars d'explotacions agràries afectades pel foc, amb conreus com ara l'olivera i l'ametller afectats, que permeti pal·liar la seua situació econòmica, i continuar amb l'activitat agrària, així com garantir la continuïtat de les comunitats de regants durant el període en què les empreses agràries estan recuperant la seua capacitat productiva. L'ajut també pretén compensar les càrregues financeres per operacions de finançament formalitzades amb l'Institut Català de Crèdit.

Els ajuts van dirigits a persones titulars d'explotacions agràries, i a comunitats de regants. Així, en el cas de les explotacions agràries, els ajuts poden consistir en una o dues de les modalitats. Per una banda, un ajut per a les despeses de realització d'actuacions per a la restitució del potencial productiu (en el cas de la d'arrencada i plantació no inclou la compra de planter i l'actuació de replantació) i, per altra, la compensació de les càrregues financeres per operacions de finançament amb l'Institut Català de Finances (ICF) amb la bonificació del 100% dels interessos.

I en el cas de les comunitats de regants, els ajuts consisteixen en un ajut per hectàrea adherida a la comunitat de regants, per compensar la disminució del consum d'aigua durant el període de recuperació del potencial productiu, i en un ajut a la restauració d'infraestructures de regulació i control.

Les sol·licituds s'han de presentar per mitjans telemàtics des de la pàgina http://seu.gencat.cat, d'acord amb el procediment establert en l'Ordre de bases.

El 26 de juny es va iniciar un incendi forestal al municipi de la Torre de l'Espanyol, que es va propagar ràpidament en direcció nord esdevenint un gran incendi forestal i afectant terrenys forestals, agrícoles i urbans de les comarques de la Ribera d'Ebre, les Garrigues i el Segrià, que va afectar més de 5.000 hectàrees, i va danyar greument infraestructures i béns de titularitat pública i privada.