El president d'Aragó insulta els historiadors que parlen de la corona catalano-aragonesa: «Son mamarratxos»

Javier Lambán diu que els catalans "alteren la veritat"

Javier Lambán, president d'Aragó
Javier Lambán, president d'Aragó | RTVE
Redacció
30 d'octubre del 2019
Actualitzat a les 9:35h
El president d'Aragó, el socialista Javier Lambán, ha qualificat "d'absoluts mamarratxos" els historiadors catalans que "alteren" la història quan afirmen que Santa Teresa de Jesús, Cervantes, Elcano o Colón són catalans. Segons el president aragonès, això serveix de fonament a altres per "destrossar la convivència a Catalunya i Espanya des de la política".

En aquest sentit, ha indicat que aquestes "manipulacions" els afecten quan es qualifica la Corona d'Aragó com a "confederació catalano-aragonesa" i ha avançat que lluitaran contra aquestes "falsedats" des d'on sigui necessari. Lambán ha insistit que els llibres de text a Catalunya contenen mentides i ha defensat el "rigor" dels historiadors aragonesos que "són molts i molt bons".

El president de l'Aragó ha fet aquestes declaracions després de presidir aquest dimarts la primera reunió d'aquesta legislatura del Consell Assessor per a l'Ensenyament de la Història. Lambán ha defensat que la història "ha de ser feta" per professionals, des de l'acadèmia i la universitat, i en aquest sentit ha denunciat que la història "s'altera" des de Catalunya, la qual cosa suposa que s'altera també la convivència. El president aragonès, ha afirmat que això ho fan els catalans per "inventar ficcions sobre nacions" que al mateix temps incorren en "responsabilitats polítiques serioses".

Lambán ha afegit que la definició de la Corona d'Aragó com a "confederació catalano-aragonesa" no és certa i que han estat a Sicília i Nàpols per desfer les "mentides que s'estan divulgant des de la Generalitat". El president d'Aragó lamenta que per construir la seva visió de país, el Govern recorri a una "espècie de buidat polític de la comunitat d'Aragó".

Així mateix, Lambán també ha recordat la feina que fa el Consell com emetre informes denunciant certs llibres de text de Catalunya, amb "errors manifestats" que "fins i tot van més enllà de Catalunya". El president aragonès ha qualificat "d'ona expansiva" la transcendència d'aquests "errors que es reprodueixen per vagància intel·lectual". És per això que ha remarcat "l'esforç" que es farà des de l'Aragó per combatre'ls mitjançant el "rigor dels historiadors aragonesos que són molts i molt bons".