Un documental que pretén mostrar la «reconstrucció» la Sala Capitular de Sixena

El llargmetratge es basa en el "somni" de l'astrofísic Juan Naya que fa temps que treballa per recuperar l'aspecte original de la sala

Imatge del monestir de Sixena
Imatge del monestir de Sixena | ACN
Redacció
21 d'octubre del 2019
Actualitzat a les 17:03h
Ha començat el rodatge de documental "Sixena, la màgia d'un somni", un llargmetratge que pretén mostrar el projecte de reconstrucció de la Sala Capitular del Monestir de Sixena. El llargmetratge compta amb la participació de RTVE i narrarà la història de la reconstrucció de les pintures romàniques que ha impulsat l'astrofísic que va treballar a la NASA i veí de Vilanova de Sixena, Juan Naya.

El documental està dirigit per Jesús Garcés Lambert, Premi Globo d'Or 2018 per 'Caravaggio, l'anima e il sangue'. Per fer la reconstrucció es faran servir fotografies en blanc i negre fetes abans de la Guerra Civil així com també les restes de les pintures que estan exposades al MNAC.

L'astrofísic i veí de Vilanova de Sixena, Juan Naya, té el somni de reconstruir la Sala Capitular de Sixena, coneguda com la Capella Sixtina del romànic europeu, des que des de petit observava les ruïnes del monestir i els seus avis li explicaven com lluïen el sostre i les parets abans de l'incendi que va haver-hi en aquest monument durant la Guerra Civil.

Per fer la reconstrucció de les pintures es faran servir fotografies en blanc i negre de les pintures, però també les restes que es conserven exposades al MNAC i que es van salvar de la destrucció total.

Per resoldre la problemàtica que les fotografies són en blanc i negre, es comptarà amb l'ajuda de l'il·lustrador Daniel Gonzáelz, l'especialista en art mudèjar Paco Martos, l'artista digital especialitzat en art romànic Albert Burzón, juntament amb experts estatals i internacionals d'institucions com la British Library, la Catedral de Winchester, la Capella Palatina o el MET Cloisters.