sentència de l'1-O

Pueyo estima en 80.000 euros els danys en contenidors cremats durant els aldarulls a Lleida

Reobre amb normalitat la delegació estatal d'Hisenda després de l'incendi durant la matinada d'un contenidor a l'entrada de l'edifici

per Redacció, 17 d'octubre de 2019 a les 16:06 |
Miquel Pueyo, alcalde de Lleida | ACN
L'alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, ha quantificat en uns 80.000 euros els danys en contenidors que han resultat cremats després de les dues darrers nits "d'aldarulls greus" a la ciutat, al marge d'altres danys que han sofert mobiliari urbà i comerços, on la darrera nit s'han donat "escenes de pillatge".

Pueyo ha tornat a condemnar els "fets violents" perquè "no tenen cap justificació". Així mateix, ha apel·lat a la societat lleidatana a "continuar expressant lliurement les seves opinions polítiques pacíficament" però ha fet una crida perquè "aïllin" i es "distanciïn" de la "minoria violenta". Aquest matí ha reobert amb normalitat la delegació estatal de l'Agència Tributària a Lleida després dels desperfectes ocasionats per la crema d'un contenidor la matinada passada a l'entrada de l'edifici.

 
Les dues darreres nits "d'aldarulls" que s'han produït a Lleida arran de la sentència del Suprem contra els líders independentistes han deixat més d'una vintena de persones ferides, entre les quals dos agents dels Mossos d'Esquadra, i una vintena més que han estat detingudes. Però també han comportat desperfectes en contenidors, mobiliari urbà i establiments comercials.

L'alcalde Miquel Pueyo ha quantificat en uns 80.000 euros només els danys en contenidors cremats, tot i que caldrà sumar-hi l'impacte "important" que també ha sofert el mobiliari urbà, que la Paeria està calculant ara. Pueyo s'ha referit als danys en establiments comercials on s'han donat de matinada "escenes de pillatge" tot i que no n'ha determinat l'autoria ja que "podien ser persones que estaven o no a la manifestació".

Pueyo, en nom de tots els regidors que integren la Paeria, ha tornat a expressar una condemna "sense fissures" als "fets violents" perquè "no tenen cap justificació" i, a més, "perjudiquen més que no pas beneficien la causa dels empresonats i exiliats", ha dit.

Així mateix, ha apel·lat a la societat lleidatana "perquè continuï expressant lliurement les seves opinions polítiques pacíficament en concentracions, manifestacions i en tot allò que constitueix el marc de llibertats d'un estat de dret" però ha demanat "al conjunt de demòcrates" "que aïllin, marquin o assenyalin i es distanciïn d'aquesta minoria violenta que té un impacte molt negatiu sobre la imatge de Lleida, de Catalunya i sobre la imatge de la causa política del país".


El delegat del Govern a Lleida, Ramon Farré, també ha fet una crida en el mateix sentit a la societat i famílies a "aïllar a aquells que no es comporten com s'han de comportar i que no són dignes d'una societat entenimentada com la nostra". Farré ha assenyalat que el Govern està "per defensar que la gent pugui expressar les seves llibertats i els seus drets" però "no el dret a causar estralls o el dret a privar a altra gent de drets".

Per l'alcalde de Lleida, la "violència" de les dues darreres nits "no representa els homes i les dones que estan a la presó, que han rebut una sentència de 100 anys i tampoc va "en benefici de les llibertats". "En aquesta ciutat i al país es produeixen i s'han produït durant anys mobilitzacions de gran embergadura" com ara les de dimarts i dimecres a la nit, en què unes 6.000 i unes 2.000 persones "es van concentrar i manifestar pacíficament", ha recalcat. "Aquest dret a manifestar-se i a expressar l'opinió i el disgust i l'oposició a la dimensió de la sentencia és profundament democràtic i ha de ser respectat i preservat", ha recalcat Pueyo.

 

Participació