Pueyo diu que la sentència sembla una «revenja política» i anima els ciutadans a la mobilització pacífica

L'alcalde de Lleida lamenta que les penes han estat "molt severes" i que s'han tingut en compte les idees dels encausats

Redacció
14 d'octubre del 2019
Actualitzat a les 19:25h
Miquel Pueyo fent la declaració institucional
Miquel Pueyo fent la declaració institucional | ACN
L'alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, ha lamentat que els presos independentistes han estat condemnats a penes de presó "molt severes" després d'un judici que no només ha tingut en compte els fets sinó també, i sobretot. les idees dels encausats. Ho ha dit en un discurs institucional a la Paeria, acompanyat de membres del govern municipal, aquest dilluns al migdia.

Pueyo ha lamentat que tant el judici com la sentència s'assemblen molt a una "revenja política" i ha animat els ciutadans a participar de les mobilitzacions pacífiques convocades arreu de Catalunya. Entén que molts ciutadans viuran aquesta sentència amb "tristor i profunda indignació" però els anima a no deixar-se arrossegar per la cultura de l'odi. "En aquests moments difícils, hem d'agafar la bandera de la democràcia i les llibertats", ha dit, i estar oberts a dialogar amb tothom.

El paer en cap considera que en democràcia, votar o fer-ho possible no pot ser considerat un delicte i que per tant aquesta sentència posa en dubte la continuïtat de l'estat de dret a Espanya. En aquest sentit, alerta que a partir d'ara qualsevol acte de protesta o d'exercici de la llibertat d'expressió, reunió, participació o manifestació poden ser interpretats i jutjats com una acció sediciosa.

Pueyo ha exigit l'amnistia dels presos i el retorn dels exiliats així com la suspensió de les causes que afectes centenars de persones, ha afegit, per motius polítics. Així mateix, exigeix que el govern de l'Estat respecti la legitimitat de les persones escollides democràticament i una llei de claredat, amnistia i llibertat ja que considera que els conflictes només es poden resoldre amb diàleg i més política. "Cal tornar a l'àmbit de la política allò que ha estat lliurat a l'àmbit judicial", ha reblat.

Amb motiu de la sentència, la Paeria ha suspès l'activitat institucional dels propers dies i Pueyo ha anunciat que celebraran un ple extraordinari i urgent el 16 d'octubre per posicionar-se sobre aquests fets.