Un «forat» de 21 milions obliga la Paeria a paralitzar l'aprovació dels comptes de l'EMU

Amb els ingressos previstos no es pot desenvolupar en projecte del pla de l'estació

Redacció
09 d'octubre del 2019
Actualitzat a les 9:56h
Imatge del consell de l'EMU
Imatge del consell de l'EMU | Paeria Lleida
El consell d'administració de l'Empresa Municipal d'Urbanisme (EMU) de l'Ajuntament de Lleida ha decidit aquest dimarts no portar a l'aprovació de la Junta General els comptes de l'EMU de l'exercici 2018, en aplicació "del principi de prudència" que fixa el Pla General Comptable de l'empresa, segons ha explicat el president de l'EMU i tercer tinent d'alcalde de la Paeria, Sergi Talamonte.

Així s'ha decidit, davant la "controvèrsia" generada per dos informes sobre la possibilitat de repercutir el cost de les obres ja acabades en l'àmbit del Pla de l'Estació. En aquest sentit, el consell ha acordat elevar el debat sobre aquesta qüestió a la Junta General de l'EMU i encarregar un estudi econòmic i financer en profunditat de la situació de l'empresa municipal.

El motiu d’aquesta decisió "excepcional", ha explicat Talamonte, són els "dubtes" sobre la possibilitat de repercutir efectivament les obres executades per l'EMU en l'àmbit del Pla de l'Estació al conjunt dels propietaris d'aquest sector, quan es dugui a terme el seu futur desenvolupament urbanístic. Es tracta d'un import total de 21,9 milions euros, que consten al balanç de l'empresa com a "existències", corresponents a les obres de cobriment de les vies entre l'estació i Comtes d'Urgell i a la construcció del pont de Príncep de Viana, fetes per encàrrec de la Paeria.

El president de l'EMU ha assenyalat que l'existència de dos informes "contradictoris" sobre la viabilitat de la repercussió econòmica d'aquestes obres genera una "controvèrsia". Això fa que, "ara mateix, no es puguin aprovar els comptes tal com estan formulats", segons Talamonte.

Així, per una banda un informe de febrer del 2016 signat pel director de planejament de la Paeria i una arquitecta municipal afirma que aquests diners "són repercutibles de manera viable i proporcionada al conjunt de propietaris" del Pla de l'Estació.

D'altra banda, un informe de desembre del 2017 encarregat per l'EMU sobre la viabilitat econòmica i financera de l'operació urbanística de l'entorn de l'estació concloïa que "el pla no és viable econòmicament si no es rebaixa la càrrega urbanística entre un 40 i un 50%". Per tant, segons aquest segon informe, "l'EMU no podria comptabilitzar el cobrament futur d'aquests diners", tal com consta ara al seu balanç.

"Per principi de prudència, això ens obliga a fer un estudi sobre si podem o no aprovar els comptes tal com estan formulats o estem obligats a la seva reformulació", ha dit Talamonte. "No volem prendre una decisió sense una informació acurada, un estudi de viabilitat i un assessorament, ni sense portar a la Junta General el debat sobre la situació generada i les seves repercussions econòmiques i polítiques", ha afirmat el president de l'EMU. "Buscarem solucions, però ara mateix tenim la controvèrsia amb l'aprovació dels comptes amb informacions contradictòries que fan que no sapiguem si es poden aprovar així", ha afegit el responsable municipal, qui ha recordat que els consellers tenen una responsabilitat legal respecte a allò que aproven.

D'altra banda, el consell d'administració ha aprovat aquest dimarts, a proposta del president, demanar una convocatòria extraordinària de la Junta General de l'EMU -que està formada pel conjunt del ple de la Paeria- per tenir en compte les consideracions que pugui formular respecte a aquesta qüestió i encarregar un estudi econòmic i financer extern. Aquest informe en profunditat haurà d'aportar un coneixement "actualitzat i real" de l'empresa, el seu patrimoni, existències i càrregues financeres.

A més, assessorarà l'EMU sobre la conveniència de l'aprovació dels comptes del 2018 tal com estan formulats o de la seva reformulació, i els passos a seguir en el futur.

Un cop celebrada aquesta Junta General, Talamonte s'ha compromès a convocar un nou consell d'administració extraordinari per donar compliment a allò que es disposi. Paral·lelament, ha explicat, es faran els tràmits necessaris "per complir amb els requeriments administratius i de transparència" en la tramitació del comptes de l'EMU i del compte general de la Paeria, en compliment d'allò que disposa la normativa.