Fauna

El voltor negre arriba a una xifra rècord al Prepirineu

La població arriba als 66 exemplars, la xifra més alta mai registrada

per Redacció , 7 d'octubre de 2019 a les 17:55 |
Un exemplar de voltor negre | Territori
La població de voltor negre (Aegypius monachus) al Prepirineu català ha assolit xifres rècord, segons l'últim informe elaborat en el marc del seguiment dut a terme dins del programa de reintroducció d'aquesta espècie a Catalunya. Concretament, aquest 2019 s'han registrat 66 exemplars a la Reserva Nacional de Caça de Boumort, dos més que l'any passat.

Així, la població es manté, tot i que la colònia s'ha vist afectada per la desaparició de cinc exemplars i la mort d'un poll nascut el 2018. Pel que fa al nombre de parelles, també s'ha assolit el màxim històric, amb 20 al final de l'època reproductora de 2019. D'aquestes, cinc s'han format de nou aquesta temporada de cria i quinze ja existien al principi de temporada.


Del total dels 66 exemplars, 32 són reintroduïts, 25 han nascut a la colònia i nou són d'origen exogen (sis ibèrics i tres francesos). Per edats són 44 adults, vuit immadurs (de tercer i quart any) i catorze juvenils (de primer i segon any).

Predominen els adults dins de la colònia, amb un 67% de la població, mentre que es manté el número de juvenils, amb un 21%, i disminueix el número d'immadurs, amb un 12%. Alguns exemplars fixats han passat a ser flotants, ja que s'han dispersat de la zona de l'àrea de reintroducció. Per sexes, existeix encara un desequilibri, amb 33 mascles, 27 femelles i sis de sexe desconegut. Això fa que els mascles, en no trobar parella, no es quedin a la colònia i acabin marxant a buscar-la en un altre lloc.


Mentre, del total de parelles, se n'han reproduït catorze, i han nascut deu polls. D'aquests, cinc han desaparegut del niu i cinc més han volat. Tanmateix, enguany, els polls han presentat condicions de pes i desenvolupament desfavorables, amb un índex d'èxit reproductor de 0,36%, dels més baixos des de 2015. Els voltors negres de la colònia de Boumort utilitzen principalment dos punts d'alimentació suplementària dins de la vall de Carreu, el punt d'alimentació especifica (PAE) i suplementària (PAS) de Boumort, i quatre a la perifèria (Siall, Buseu, Alinyà, Lleras).

 

Participació