La Paeria preveu gravar amb un tipus superior de l'IBI els immobles d'ús no residencial de «gran valor»

El govern preveu aplicar un gravamen més elevat en l'IBI a 665

Anna Campos, Montse Pifarré i Sergi Talamonte
Anna Campos, Montse Pifarré i Sergi Talamonte | ACN
Redacció
03 d'octubre del 2019
Actualitzat a les 23:55h
El govern de l'Ajuntament de Lleida ha presentat la proposta d'ordenances fiscals per al 2020 que aposta per la progressivitat fiscal, l'actualització de les taxes d'acord a l'IPC i per bonificacions, "perquè la pressió fiscal recaigui molt poc a les famílies i al petit i mitjà comerç". Pel que fa a l'IBI, es preveu aplicar un tipus de gravamen superior a aquells immobles "de gran valor" no destinats a ús residencial, mentre en la resta s'incrementarà aquest impost d'acord amb l'IPC.

En concret, del total de 111.850 immobles de la ciutat, la Paeria preveu aplicar un gravamen més elevat en l'IBI a 665. També es preveu aplicar un recàrrec del 50% en l'IBI a aquells immobles residencials desocupats amb caràcter permanent, quan siguin tres o més. D'altra banda, les ordenances preveuen un increment en les tarifes de zona blava d'un 10% de mitjana, després d'anys en què s'han mantingut congelades.

La proposta d'ordenances fiscals per al 2020 presentada aquest dijous per l'equip de govern i que es debatrà en el Ple extraordinari del 16 d'octubre preveu una "actualització" de taxes en funció de l'increment de l'IPC del darrer any, que és de l'1,4%. L'aposta d'ERC, JxCat i el Comú és avançar cap a la progressivitat fiscal i l'aplicació de bonificacions que afavoreixin la transició ecològica i una fiscalitat "socialment més justa", segons ha remarcat la sisena tinenta d'alcalde i regidora de Recursos Municipals i Hisenda, Montse Pifarré.

Així, ha explicat que el govern municipal vol fer front a la situació econòmica i financera "que s'ha trobat" en arribar a la Paeria "amb una gestió responsable de les finances públiques" amb els objectius de "reduir l'endeutament el qual pot paralitzar moltes de les accions de govern" i "complir amb el compromís del govern municipal de millorar la vida de les persones".

665 immobles d'ús no residencial de "gran valor" hauran de pagar més d'IBI

La proposta preveu aplicar un tipus de gravamen diferenciat en l'Impost de béns immobles (IBI) "per a determinats usos i només als valors cadastrals més elevats" com ara grans superfícies comercials o hotels de luxe. Segons Pifarré, "s'ha fet un tall cadastral alt perquè no afecti a les famílies ni a la petita ni mitjana empresa i només afecti a immobles de gran valor".

D'aquesta manera, hauran de pagar un tipus més elevat en l'IBI aquells immobles destinats a oficines, amb un valor cadastral superior als 350.000 euros; a ús industrial (470.000 euros); comercial (350.000 euros); solars i terrenys sense edificar (345.000 euros); immobles d'ús sanitari (950.000 euros); d'oci i hostaleria (1,5 milions d'euros), i immobles que acullen espectacles (amb un valor cadastral de més d'1,5 milions d'euros).

D'un total de 111.850 immobles de la ciutat s'aplicarà un gravamen més elevat en l'IBI a 665, segons els càlculs del govern municipal. En aquests, s'aplicarà un tipus de l'1,20, excepte en els solars i terrenys sense edificar, que serà de l'1,29. En la resta d'habitatges l'actualització de l'IBI anirà en funció de l'increment de l'IPC del darrer any, que serà d'entorn un 1,3%.

Així mateix, s'exigirà un recàrrec del 50% als immobles d'ús residencial que es trobin desocupats de caràcter permanent, amb l'objectiu de "contribuir a resoldre el problema de l'habitatge a Lleida". Serà condició per aplicar aquest recàrrec que els propietaris posseeixin tres o més immobles residencials desocupats, segons ha remarcat Pifarré.

Bonificacions

D'altra banda, s'estableixen bonificacions en l'IBI destinades a promoure la transició energètica, a millorar la situació de manca d'habitatge social i a protegir les zones amb menys serveis. Per una banda, es bonificarà el 50% de l'impost a aquells immobles que efectuin instal·lacions fotovoltaiques. També hi haurà una bonificació del 90% a aquelles persones físiques que s'adscriguin al programa de mediació per al lloguer social que gestiona l'Oficina Local d'Habitatge de la Paeria,

La proposta d'ordenances també preveu una bonificació del 10% per als habitatges situats en sòl rústic en tota la zona de l'Horta, així com en els nuclis de Sucs i Raimat. A la vegada, s'incrementa fins al 95% la bonificació actual del 80% als immobles corresponents a edificacions de naturalesa rústica "indispensables per al desenvolupament d'activitats agràries i ramaderes".

Increment de l'IAE i l'ICIO

En el cas de l'Impost sobre activitats econòmiques (IAE), que afecta aquelles empreses que facturen anualment més d'un milió d'euros, la proposta d'ordenances fiscals per a l'any vinent preveu un increment d'entre un 2% i un 5% d'aquest impost, en funció de la classificació de les categories dels carrers on s'ubiquin. Així mateix, s'introdueix una bonificació per aquelles empreses que instal·lin tecnologia fotovoltaica que serà de fins el 50% del cost de la instal·lació, i també es bonificaran aquelles empreses que contractin el subministrament elèctric a altres empreses que proporcionen energia 100% renovable.

Pel que fa a l'Impost sobre construccions, instal·lacions i obres (ICIO), passa del 3% actual al 3,25% sobre el cost de l'obra. Pifarré ha reconegut que "els terminis per donar les llicències són molt llargs" i ha dit que l'objectiu de l'actualització d'aquest impost és que "reverteixi en millorar l'eficàcia" del servei que s'està oferint.

D'altra banda, el govern de la Paeria preveu "adaptacions tarifàries menors" en el cas dels mercats ambulants, amb l'aplicació d'una diferenciació de taxes entre el mercat del Barris Nord i el del Camp d'Esports per tal d'afavorir a la "dinamització" d'aquest darrer.