Agricultura es fixa com a repte treballar per la viabilitat de les explotacions

Fira de Lleida fa un balanç "positiu" del doble certamen i diu que han passat 130.000 persones

La directora general d'Agricultura, Elisenda Guillaumes
La directora general d'Agricultura, Elisenda Guillaumes | ACN
Redacció
30 de setembre del 2019
Actualitzat a les 10:08h
Lleida ha tancat aquest diumenge la 65a Fira Agrària de Sant Miquel i el 34è Saló d'Euro Fruit amb un balanç "positiu" i uns 130.000 visitants. El director de Fira de Lleida, Oriol Oró, ha explicat que ja es venia d'una "prèvia positiva" amb el 100% d'ocupació, 317 expositors i una àrea bruta d'exposició de 54.000 metres quadrats.

Dades que sumades al bon temps "que sempre ajuda" i al fet que la Fira ha transcorregut amb "normalitat" ha fet que tant l'ens firal com els expositors n'hagin fet una valoració "positiva". Aquest diumenge a la tarda s'ha celebrat l'acte de cloenda que ha anat a càrrec de la directora general del Departament d'Agricultura, Elisenda Guillaumes, que ha destacat la capacitat que té la Fira de Sant Miquel per "connectar la societat urbana amb el món rural", un aspecte que és important, diu, per "valoritzar el sector primari" i posar-lo al lloc "on es mereix".

El director de Fira de Lleida també s'ha mostrat satisfet amb els tres eixos que es plantejaven enguany pel que fa la internacionalització, la innovació i la transferència tecnològica i el coneixement. Pel que fa la internacionalització, el doble certamen ha acollit una missió comercial i institucional amb Bielorússia i, segons Oró, ja s'ha establert un protocol per "seguir avançant" i ampliar la col·laboració en "altres àmbits".

També ha estat "molt positiva" la missió comercial organitzada per ACCIÓ amb la col·laboració de la FEMAC que ha reunit una vintena d'empreses internacionals amb una trentena d'empreses del sector amb l'objectiu de trobar oportunitats comercials i obrir nous mercats. Oró també ha volgut destacar la prova pilot que s'ha fet en el marc de la Fira amb el primer camp connectat amb 5G de tot l'Estat.

En el seu discurs de cloenda, Guillaumes ha parlat dels grans reptes del sector, com són la globalització, el canvi climàtic o el relleu generacional. Pel que fa a les dades d'incorporació de nous joves al sector, Guillaumet diu que són força positives però "no suficients". En aquest sentit creu que la base es troba en aconseguir que les explotacions agràries siguin viables, ja que del contrari "és difícil" que la gent es quedi al territori, ha explicat.