La incorporació de joves al camp ha crescut un 40% en tres anys

La consellera Teresa Jordà pren nota a Lleida de les preocupacions dels joves agricultors i ramaders

Jordà i tots els joves al finalitzar la trobada a la Fira de Lleida
Jordà i tots els joves al finalitzar la trobada a la Fira de Lleida | ACN
Redacció
29 de setembre del 2019
Actualitzat a les 11:16h
La consellera d'Agricultura Ramadera Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, ha presidit aquest dissabte al migdia una trobada amb 17 joves agricultors i ramaders en el marc de la 64a edició de la Fira de Sant Miquel de Lleida. La xerrada ha tingut un format que fins ara no s'havia fet, en què els joves han pogut intercanviar opinions i punts de vista directament amb la consellera. Jordà ha qualificat la trobada de "molt interessant", "amable" i "amb visió de futur enorme", i ha dit que esperen repetir-la "habitualment". De fet, la incorporació de joves al camp ha crescut un 40% en tres anys.

Algunes de les qüestions que li han plantejat els joves han estat els tractaments de les dejeccions ramaders, les dificultats que tenen per trobar personal qualificat i els alts costos de producció d'aliments vers els baixos preus de venda.

La Trobada s'ha celebrat a l'estand que el departament té al recinte firal. Ha tingut una durada d'una hora en què els participants, asseguts en rotllana, han pogut transmetre a la consellera les seves preocupacions i propostes de millora per al sector.

A l'inici de l'acte, Jordà ha saludat un per un els 17 joves agricultors i ramaders, als quals els hi ha explicat que són el "futur del sector" i els "artífexs" de "produir els millors aliments pels nostres ciutadans", malgrat hi ha "una part de la societat" que "encara no n'és prou conscient". En aquest sentit, els ha animat a anar "tots a una" per superar els reptes del sector, assenyalant que "sinó, no ens en sortirem".

Al seu torn, els joves han explicat les seves experiències com a agricultors i ramaders. Un d'ells ha estat el Josep Serret, veí de Vallfogona de Balaguer i ramader en una explotació ramadera de vaques de llet.

Serret ha exposat que "s'ha de mirar alguna fórmula" perquè que la gent no marxi dels pobles assenyalant que s'han de fomentar les explotacions familiars i no les granges de "mil o dos mil vaques". També ha qualificat de "ruïnós" el preu de la llet, assenyalant que el litre "es paga igual que fa 30 o 40 anys" quan el preu dels aliments i dels veterinaris han pujat "el doble o el triple". "Crec que ho estem fent tot el bé que podem però els preus ens estan arruïnant", ha finalitzat.

Un altre dels joves que ha intervingut ha estat el Joaquim Serra. Aquest veí de Ponts li ha traslladat a la consellera les dificultats que té per trobar treballadors que "s'hi estiguin molt temps i que tinguin càrrecs de responsabilitat". En aquest sentit, creu que la formació està encarada a productors que es volen incorporar al sector i no a "aquelles persones que hi vulguin treballar".

Pel que fa la Trobada, tant els joves participants com la consellera l'han valorat "positivament". Segons Jordà, es tracta d'un format que no s'havia fet i que "hem de repetir més habitualment" i ha afegit que als joves se'ls ha "d'escoltar més" ja que l'objectiu "és que el sector tiri endavant i això passa pels joves". El Josep Serret ha explicat que "està bé que la consellera ens escolti i valori les nostres opinions" mentre que el Joaquim Serra creu que Jordà ha estat "pròxima i oberta" però l'important, diu, és que "ara es portin a terme solucions".

Una Trobada amb poca presència femenina

Dels 17 participants només dues eren noies. Segons Jordà, és "un drama" que viu el sector tot i que en els últims anys, les dones que s'hi han incorporat "va a l'alça". La consellera, però, creu que és "imprescindible" que les dones també estiguin als llocs "on es prenen decisions". Jordà ha afegit que introduir les dones al sector "és capital" i ha assegurat que el Departament d'Agricultura "hi està treballant".