El Consell de Ministres aprova mesures urgents per als municipis de l’incendi de la Ribera d’Ebre

Es donaran ajudes per reparar els efectes en habitatges, establiments, explotacions i infraestructures

per Redacció , 20 de setembre de 2019 a les 20:22 |
Els efectes de l'incendi que va afectar la Ribera d'Ebre. | Sílvia Berbís
Aquesta informació es va publicar originalment el 20 de setembre de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El Consell de Ministres ha acordat declarar com a "zona afectada greument per una emergència de protecció civil" les províncies i comunitats autònomes que han patit temporals, inundacions, incendis forestals i altres catàstrofes naturals des del passat 1 d'abril, i ha inclòs els municipis afectats per l'incendi forestal de la Ribera d'Ebre. Els subdelegats del Govern a Lleida i Tarragona, José Crespín, i Joan Sabaté, han informat personalment aquest divendres els alcaldes de la mesura aprovada pel Govern. Els municipis afectats per aquell incendi forestal són: Maials, Llardecans, Bovera i La Granadella, a Lleida; i Flix, Palma d'Ebre, Torre de l'Espanyol i Vinebre, a les Terre de l'Ebre.

La declaració a través d'un Reial Decret-llei permet articular l'adopció d'un conjunt de mesures urgents per part de 9 ministeris per pal·liar els danys personals i materials causats per aquests sinistres. De forma provisional, l'import de les ajudes s'estima en 557.700.000 d'euros. A aquesta quantitat caldria sumar 130.200.000 en actuacions de l'Administració General de l'Estat i 58,4 milions d'euros en exempcions i bonificacions en matèria d'ocupació i Seguretat Social. L'impacte pressupostari total rondaria, per tant, els 746 milions d'euros.


Les situacions d'emergència o de naturalesa catastròfica incloses expressament en el Decret-llei són els incendis forestals de Tarragona, Madrid i Toledo del mes de juny, les inundacions a Navarra i Ourense al juliol, els incendis forestals declarats a l'illa de Gran Canària en agost i els episodis de Depressió Aïllada en Nivells Alts (DANA) que van afectar diverses comunitats autònomes -en especial, del sud-est peninsular a finals d'agost i a mitjans de setembre.

Danys personals i materials


El Ministeri de l'Interior gestionarà les ajudes dirigides a pal·liar els danys personals o materials soferts per les famílies en el seu habitatge habitual o en els seus béns de primera necessitat i per les comunitats de propietaris en els elements comuns, així com els causats en establiments mercantils, industrials o de serveis. També sufragarà despeses d'emergències realitzades per les corporacions locals i compensarà les persones físiques o jurídiques que hagin dut a terme prestacions personals o de béns a requeriment de l'activitat competent. S'estima que aquestes ajudes sumaran deu milions d'euros. La seva concessió té caràcter subsidiari i complementari a les indemnitzacions abonades per les entitats asseguradores o el Consorci de Compensació d'Assegurances.

El Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació preveu destinar dos milions d'euros a la restauració forestal de les zones afectades pels incendis i 4,8 milions a actuacions relacionades amb el finançament d'avals. La major part de la compensació dels danys per les pèrdues sofertes en les produccions agrícoles i ramaderes procedirà de les indemnitzacions de les assegurances agràries, però el Decret-llei preveu concedir ajuts a aquelles explotacions agrícoles i ramaderes que no tinguin contractada la pòlissa d'assegurança quan hagin patit pèrdues superiors al 30% de la seva producció, sempre que s'hagués contractat l'assegurança per a la campanya anterior i en aquesta campanya no s'hagués contractat encara, perquè encara els quedava termini per formalitzar la pòlissa, o perquè no s'havia obert el període de subscripció. Els titulars d'explotacions agrícoles amb pòlisses emparades pel Pla d'Assegurances Agràries Combinades podran rebre ajudes per pal·liar danys que no siguin assegurables. En total, les actuacions i ajudes d'aquest Ministeri superaran els 13 milions d'euros.


Domini públic i infraestructures

Pel que fa al Ministeri per a la Transició Ecològica, es recullen actuacions per import de 62,3 milions d'euros per restaurar el domini públic marítim terrestre al litoral corresponent, així com el domini públic hidràulic. El decret-llei faculta el Ministeri de Foment a declarar d'emergència les obres executades per aquest departament per a reparar els danys ocasionats en infraestructures de la seva titularitat. Les actuacions a Adif, AENA, Renfe, Carreteres, Institut Geogràfic Nacional i Ports suposaran un mínim de 60,7 milions d'euros. El Ministeri de Política Territorial i Funció Pública gestionarà les ajudes per reparar els danys en infraestructures municipals i a la xarxa viària de les diputacions provincials. L'import estimat i provisional d'aquests ajuts, que finançaran fins al 50% del cost de cada projecte, és de 541.700.000 d'euros.

Beneficis fiscals i mesures laborals

Pel que fa al Ministeri de Treball, Migracions i Seguretat Social, el Decret-llei permet establir bonificacions i exempcions de quotes de la Seguretat Social, amb un impacte pressupostari estimat de 58,4 milions d'euros. 

Per la seva banda, el Ministeri d'Hisenda concretarà les exempcions en la quota de l'Impost sobre Béns Immobles i les reduccions en la quota de l'Impost sobre Activitats Econòmiques. Com és habitual, estaran exemptes de l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques les ajudes per danys personals. En l'àmbit del Ministeri d'Economia i Empresa, el Decret-llei preveu que es podrà sol·licitar l'actuació del Consorci de Compensació d'Assegurances per a una avaluació més correcta dels danys no personals (en habitatges o empreses) sempre que no afectin béns de titularitat pública. L'activació d'ajuts per a empreses serà l'aportació del Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme per a pal·liar les conseqüències de les situacions catastròfiques.

 

Participació