El síndic d'Aran exigeix la «retirada immediata» de Cachou

Boya reclama a totes les administracions que "reaccionin i prenguin les mesures necessàries” davant el cinquè atac de l’animal en quinze dies

Redacció
20 de setembre del 2019
Actualitzat a la 13:10h
El síndic d'Aran, Francesc Boya, ha demanat la "retirada immediata" de l'os Cachou del medi després del cinquè atac de l’animal i davant el reiterat comportament depredador d'aquest os i la problemàtica que suposa per als ramaders aranesos. El síndic ha reclamat a totes les administracions que "reaccionin i prenguin les mesures necessàries per gestionar aquest conflicte que afecta de forma directa els nostres ramaders".

Aquest cop, com marca el protocol, els Agents de Medi Ambient van intentar foragitar-lo amb mesures aversives per evitar aquest comportament depredador. Aquesta actuació dels agents no va evitar que Cachou tornés a matar. El Conselh Generau d'Aran insisteix també que es convoqui de forma urgent la reunió del grup de treball tècnic, que ha de determinar el pas a la fase 3 del protocol, que és la captura i extracció de l'exemplar.

Simposi sobre experiències europees en prevenció de danys

Paralel·lament al cas Cachou, centenars d'especialistes i tècnics es donen cita des d’ahir dijous i fins dissabte 21 de setembre a MónNatura Pirineus, a Son, per debatre i compartir experiències sobre prevenció de danys per grans depredadors i la presència de grans carnívors en zones de muntanya.

D'una banda, la Generalitat i la resta de socis del projecte Piroslife organitzen aquest dijous el Simposi sobre experiències europees en sistemes de prevenció de danys per grans depredadors, i, d'altra banda, aquest divendres i demà dissabte, les Jornades tècnic-científiques sobre el retorn dels grans carnívors a zones de muntanya.

En total, les trobades compten amb més de 200 inscrits de diversos àmbits com l'universitari, centres de recerca, administracions, entitats i particulars i representants de sectors implicats de Catalunya, França, Itàlia, Eslovènia, Polònia, Aragó, Navarra, Cantàbria, Astúries, Galícia, i Castella i Lleó.

Des de la Generalitat es vol posar en relleu les accions i resultats en matèria de prevenció desenvolupats a Catalunya dins el projecte Piroslife i compartir-los amb altres experiències i models realitzats en altres regions i països, amb l'objectiu de millorar els coneixements i les metodologies per minimitzar els danys i poder garantir la cohabitació entre ramaderia extensiva i els grans carnívors.