​Ipcena reclama que s'activin de forma «urgent» les mesures dissuasives per foragitar l'os Cachou

L'entitat ecologista vol que d'aquesta manera l'animal desisteixi d'atacar la ramaderia extensiva

Redacció
18 de setembre del 2019
Pla mitjà de Joan Vàzquez durant la roda de premsa del passat divendres
Pla mitjà de Joan Vàzquez durant la roda de premsa del passat divendres | ACN
Ipcena ha demanat aquest dimarts que s'activin de “forma urgent i continuada” les accions dissuasives per foragitar l'os Cachou. Aquesta petició arriba l'endemà de confirmar-se el tercer atac de l'animal a una euga a l'Aran, que li va provocar la mort. L’entitat ecologista creu que amb l'activació d'aquestes mesures que han de foragitar el plantígrad s'aconseguirà que desisteixi de l'atac a la ramaderia extensiva.

Així ho recull el protocol aprovat l'octubre del 2018 que indica com actuar en cas d'ossos amb comportaments "força depredadors". D'altra banda, l'entitat conservacionista Fons Mundial per la Natura (WWF) ha tramès una carta a la ministra i al secretari d'estat de Medi Ambient per demanar-los que rebutgin qualsevol acció per expulsar a l'os Goiat o qualsevol altre os dels Pirineus.

El Secretari General de WWF Espanya, Juan Carlos del Olmo, diu que cal en tot cas augmentar les mesures de protecció de la ramaderia pirinenca i els ajuts a les indemnitzacions als d’anys. L'entitat considera que amb les mesures dissuasives el comportament de Goiat, pel que fa a atacs a bestiar boví, han disminuït. Aquest fet confirma que l'intent de reconduir el caràcter de Goiat "ha estat un èxit", segons l'entitat conservacionista. Per aquest motiu, argumenta que no estaria justificada "per cap concepte" la captura i retirada de Goiat del medi.