La Paeria atura la tramitació de nou POUM de Lleida i aixeca la suspensió de llicències

L'equip de govern vol que el planejament urbanístic sigui fruit del "consens, la transparència i el diàleg"

Toni Postius i Paco Cerdà
Toni Postius i Paco Cerdà | Paeria Lleida
Redacció
12 de setembre del 2019
Actualitzat a les 23:06h
El govern de la Paeria proposarà al proper Ple aturar la tramitació del nou POUM i aixecar la suspensió de llicències. Això comportarà que en endavant les sol·licituds no hagin de complir amb dos normatives de planificació a la vegada: l'antic POUM i el nou. D'aquesta manera, l'equip de govern vol facilitar i agilitar els processos administratius que es deriven de la concessió de llicències i es dona un temps per avaluar si es porta una segona aprovació inicial del POUM o si decideix elaborar-ne un de nou.

El tinent d'alcalde i regidor d'Urbanisme, Toni Postius, ha dit que volen que el planejament urbanístic de la ciutat sigui fruit del "consens, la transparència i el diàleg, pensant en el bé comú i en l'interès general".

Segons Postius, la suspensió de la concessió de llicències que va portar a terme l'antic govern municipal suposa un "fre al desenvolupament de la ciutat de Lleida". En aquest sentit, ha dit que el nou equip de govern preveu tirar endavant una nova aprovació inicial del POUM i s'aconsegueix el consens i la capacitat d'arribar a acords amb altres formacions polítiques i amb la ciutadania.

Mentre es treballa en la millora del POUM, Postius ha dit que vetllaran per aconseguir aquest consens de la ciutadania perquè no es pot tenir "paralitzada la ciutat amb l'aplicació simultània de dos POUMS a l'hora de concedir les llicències".

El tinent d'alcalde ha afegit que cal una revisió "en profunditat del POUM perquè la ciutat necessita respostes i millorar la capacitat de generació d'una nova economia". Així mateix, ha detallat que l'actual situació, des de l'aprovació inicial de POUM, ha motivat que s'hagin aturat un ventall molt ampli de projectes urbanístics i activitats de tot tipus perquè per tirar endavant les llicències calia que complissin amb les dues normatives, la de l'antic planejament i el nou, i aquestes condicions les podien reunir pocs projectes.

Segons Postius, actualment l'Ajuntament de Lleida només atorga llicències que compleixen les dues normatives de planejament, la vigent (que es va fer l'any 1995 i es va aprovar l'any 1999) i la que està en tràmit. En moltes ocasions, complir ambdues normatives és molt complicat i, per tant, no es pot tenir operativa una suspensió de llicències per massa temps més.

Per tot plegat, es creu que l'opció escollida, la de deixar temporalment sense efecte la suspensió de les llicències, comporta una millora respecte altres possibilitats que la legislació urbanística planteja pel fet que permet la continuació de la tramitació del POUM a través d'una nova aprovació inicial quan es consideri oportú. A més a més, la proposta de l'equip de govern comportarà un estalvi de recursos i de temps per a l'administració, que en l'actualitat ja ha estat molt costós.

Full de ruta del nou POUM

El responsable d'Urbanisme ha explicat que, a partir de divendres, el govern municipal iniciarà una nova ronda de trobades amb totes les entitats i organitzacions que van presentar al·legacions en l'aprovació inicial del planejament amb l'objectiu de poder decidir si es fa una altra aprovació inicial de POUM o s'agafa més temps per decidir el proper planejament.

El POUM s'estableix com l'instrument que defineix les estratègies i directrius de govern des del punt de vista de la planificació urbanística. És des d'aquest punt de partida que la corporació proposa un replanteig del document urbanístic que actualment es troba en tràmit, promovent l'estudi de nous models i estratègies per al municipi.