Govern, Paeria i Diputació de Lleida celebraran per primera vegada un acte institucional conjunt per la Diada

Es busca "donar suport" a la gent que demana unitat institucional i donar a l'acte una dimensió "històrica i política però també cívica i popular"

Redacció
04 de setembre del 2019
Actualitzat a les 21:20h
Talarn, Pueyo i Farré
Talarn, Pueyo i Farré | ACN
El Govern, la Paeria i la Diputació de Lleida celebraran per primera vegada conjuntament en un sol acte institucional la Diada de l'Onze de Setembre a Lleida. Tal com ha explicat el president de la Diputació, Joan Talarn, un dels objectius de fer-ho plegats és per "donar suport" a la gent que demana unitat; un fet que precisament a Lleida, les tres institucions han aconseguit amb els partits "que creiem en la llibertat del nostre poble".

L'alcalde Miquel Pueyo ha dit que l'acte es vol dotar d'una dimensió "històrica i política però també cívica i popular". Es farà dilluns 9 de setembre a les set de la tarda a la Seu Vella i estarà presidit pel president de la Generalitat, Quim Torra.

Talarn s'ha mostrat satisfet que enguany l'acte institucional de la Diada a Lleida es faci de forma conjunta entre les tres institucions "més representatives del territori". Ha defensat que és una ''notícia important'' amb les "circumstàncies nacionals que viu el país".

Per això, Talarn ha considerat que amb el format unitari de l'acte es reconeixerà la tasca que han fet les persones que han defensat la identitat i el país, i sobretot aquelles que han estat perseguides, així com les que a dia d'avui estan en aquesta situació, "sense poder exercir el seus drets polítics i civils per haver defensat la democràcia i la llibertat".

El delegat del Govern a Lleida, Ramon Farré, ha assenyalat que l'acte unitari que s'ha programat a Lleida està inspirat en l'acord unànime del Parlament que l'any 1980 va decretar l'Onze de Setembre com a festa nacional de Catalunya.

Farré ha remarcat que a l'acte s'ha invitat a totes les entitats de Lleida, partits, ajuntaments i també càrrecs electes en una tasca que s'han repartit entre les tres institucions. Així mateix, ha dit que a hores d'ara no tenen constància de partits que hagin declinat la invitació d'assistir-hi.

El paer en cap, Miquel Pueyo, ha considerat que serà una "Diada feta a la lleidatana", en referència als acords a què han arribat partits com ERC i JxCAt a la Diputació i la Paeria després de les municipals d'aquest any. En aquest sentit, ha posat èmfasi en el contrast d'altres anys com el 2018, en què hi van arribar a haver fins a 3 actes oficials organitzats per 3 institucions diferents.

A banda d'aquest acte institucional que es farà el dia 9 a la tarda, l'endemà 10 de setembre la Paeria ha organitzat, juntament amb altres entitats, una ruta guiada pels escenaris de la Guerra de Successió a Lleida a càrrec de l'historiador Pep Tort. Així mateix, Pueyo ha anunciat que participarà a la Marxa de Torxes per la Independència que es farà el mateix dia 10 a l'entorn de la Seu Vella. El dia 11, la Paeria habilitarà l'espai del Roser per fer les ofrenes.

Pel que fa a la manifestació de la Diada a Barcelona, tant Pueyo com Talarn i Farré han assegurat que tenen previst assistir-hi. Serà doncs, la primera vegada que un alcalde de Lleida assisteix a la manifestació independentista de l'Onze de Setembre a la capital del país.